Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation: ”En balanserad reglering av laserbranschen behövs”.
Idag kan vem som helst köpa en avancerad lasermaskin och utföra behandlingar, något som kan få ödesdigra konsekvenser. Allt fler engagerar sig i frågan för att säkerställa att branschen leverera säkra, effektiva och patientsäkra behandlingar. Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR, har valt att starta en arbetsgrupp med fokus på ett utvecklat regelverk.
Av: Anna-Stina Stenbäck
SHR har startat en ny arbetsgrupp som respons på den idag bristfälliga reglering av IPL och laserbehandlingar som finns i Sverige. Maria Bergendahl, auktoriserad hudterapeut, är sammankallande för gruppen och poängterar att det krävs en starkare lagstiftning. Samtidigt understryker hon att det behövs en balans för att skydda auktoriserade hudterapeuter.
– De besitter så hög kunskap och kompetens kring huden och dess komplexa dermatologi. Något som jag anser är väldigt viktigt för att kunna utför IPL och laserbehandlingar.
SHR ser stora problem med att det inte finns någon reglering i svensk lag, utan att det är fritt fram för vem som helst att köpa utrustning och starta verksamhet inom ett område man ej besitter kunskap kring. Samt att vissa distributörer säljer till vem som helst utan att kontrollera deras bakgrund och kompetens
– Vi har länge arbetat med frågan om regleringar för IPL och laser, men det vi ser den senaste tiden är en markant ökning av utövare. Vi ser allt från ekonomer till snickare och bilförsäljare som helt byter bransch, köper en apparat och sedan genomför behandlingar helt utan förkunskap om hudens dermatologi. Det är självklart inte acceptabelt, säger Maria Bergendahl.
SHRs arbetsgrupp har som övergripande målsättning att ta fram underlag för en kommande reglering med fokus på att upprätthålla en balans mellan säkerhet, effektivitet och gedigen konsekvensanalys. En, enligt SHR, alltför strikt reglering liknande den som finns i Danmark där hudläkare behöver finnas tillgänglig vid laserbehandlingar – skulle enligt Maria kunna få stora konsekvensen.
– Vi behöver se på detta bredare och få en helhetsbild på vad den typ av reglering skulle kunna innebära. Idag har vi inte tillräckligt många hudläkare för att det ska kunna vara möjligt, samt att den tid det skulle ta av en hudläkares tid tror jag inte riktigt finns hos de flesta.
Argumentet för en strikt reglering där läkarkompetens krävs har främst handlat om risken för att missa allvarliga hudförändringar.
– Våra medlemmar har etiska regler att följa som bland annat innebär att de vid minsta tveksamhet begär att kunden konsulterar hudläkare, samt att vi inte heller får ställa medicinska diagnoser. Vi har även riktlinjer för behandling av pigmenterade hudförändringar som gör klart att medlem i SHR inte får behandla pigmenterade hudförändringar med IPL/laser utan att kunden först har läkarintyg eller läkares medgivande på att dessa inte är hudtumörer eller förstadium till hudtumörer. Det är viktigt att det görs en riskanalys där man undersöker om hudläkare har tid för IPL och laserbehandlingar och vilken fakta som finns kring risken för att missa allvarliga hudförändringar. Det är idag redan svårt som privatperson att få tid hos en hudläkare för att kolla upp hudförändringar, så hur kommer den tillgängligheten se ut om hudläkare ska lägga mer tid på IPL och laser?
Sammanfattningsvis så håller SHR med om att en reglering behövs – och att en kommande lagstiftning ska vara balanserad, noga genomtänkt i alla led samt gjord med stor eftertanke och konsekvensanalys. Bland annat lyfter Maria att det i nuläget inte krävs tillstånd för att beställa utrustning från svenska eller utländska hemsidor samt att det finns allt för många distributörer som inte kollar upp vem de säljer till. Man anser att en produktutbildning inom IPL och laser räcker för att sedan kunna titulera sig “laserterapeut”.
– Du behöver ett körkort för att få köra bil, men vem som helst får utföra en avancerad laserbehandling.
Maria menar vidare att SHR är öppna för att ta dialogen tillsammans med hudläkare samt att de gärna driver gärna dessa frågor för att det ska bli så bra som möjligt.
– Vi är fast beslutna att säkerställa att auktoriserade hudterapeuter ska ha fortsatt möjlighet att utföra IPL- och laserbehandlingar med all den kunskap som vi besitter. Vi anordnar även regelbundet fortbildningar inom dermatologi som hålls av hudläkare och vi tittar på hur vi kan utveckla den delen för att berika med mer kunskap och kompetens. Bättre regleringar behövs absolut, men ett nytt regelverk behöver göras med stor eftertanke och korrekt analys kring konsekvenserna.
Dela med dig av den här artikeln!
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fortsatt svajigt på flera svenska kliniker – uppföljning gör att IVO stänger verksamheter
IVOs uppföljning bjuder på både ris och ros: oseriösa aktörer som hittar kryphål, konsumenter som är mindre lättlurade och IVO som flaggar för utökade befogenheter. Dagens Estetik har tagit reda på allt…
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Falska fillers på svenska kliniker? Så här säger IVO, Läkemedelsverket och Tullverket…
Är dina fillers säkra? Förfalskade produkter cirkulerar på den svenska marknaden, något som gör att myndigheter manar konsumenterna att vara på sin vakt. Vi har tagit reda på allt du behöver veta för att din nästa injektion ska vara ”the real deal”…
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fräsch start på nya året!
Nytt år och nya rutiner. Det är dags att städa ur ditt badrumsskåp för att undvika att det krälar och kryper där inne. Ta hjälp av vår steg-för-steg-guide för att få allt rätt.
Tips för åldrade händer?
Ungdomliga händer inom räckhåll! Vår expert på estetiska injektioner, Bahare Norian, berättar allt!
Lipolys innan fettsugning?
Är det ett smart drag att få fettlösande injektioner innan en fettsugning? Docent Ulf Samuelson, vår expert på kroppsplastik, berättar!