Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen? Vad är ens peptider? Varför behövs peptider i hudvård? Vad finns det för vetenskapliga belägg som talar för peptidernas egenskaper och funktioner? Allt det här och mer därtill tar vi reda på…
Av: Kristina Bate Holmberg
Faktagranskad av: Sara Ghalib, Master of science biotech, EIE skincare
Peptider är inget nytt, vi vet det. Peptider finns naturligt i kroppen och faktum är att peptidernas goda effekt på huden har varit känd ända sedan 70-talet när vi lärde oss att om man använde sig av hudvårdsprodukter med peptider kunde huden se yngre ut. Lite förenklat kan man säga att peptider påstås hjälpa till att förbättra hudens kollagen- och elastinproduktion, vilket bidrar till en mjukare, fastare och jämnare hy. Peptid-molekylerna ska även kunna reparera skador, återfukta och på så sätt förbättra och förstärka det yngre utseendet.
Men nu går vi händelserna i förväg!
Vad är ens peptider?
Ok. Följande passage kanske inte är för alla, men nu är det dags för en liten kemilektion. I den avancerade skönhetens tecken naturligtvis.
En peptid är en molekyl som består av en kedja aminosyror. Aminosyrorna i kedjan binds samman av peptidbindningar. Peptider och proteiner är båda molekyler uppbyggda av aminosyror, men den stora skillnaden ligger i längden på kedjan. Peptider består av färre aminosyror, vilket gör det enklare att tränga in i hudens vävnad. Det finns ingen skarp gräns, men vanligtvis klassas kedjor bestående av upp till 50 aminosyror som peptider, medan längre kedjor klassas som proteiner.
Peptidernas historia
Peptider har använts i hudvård sedan 1970-talet när dr Loren Pickarts upptäckte, och kunde påvisa kopparpeptiders goda effekter på hudens hälsa. Hans arbete kretsade främst kring GHK-Cu-peptiden som han senare även kunde visa hade regenerativ och skyddande verkan på huden. Pickarts upptäckt var startskottet för vad som idag har kommit att bli en banbrytande syn på hudvård både gällande sårläkning, förbättrad hudhälsa, hudföryngring och vad som händer vid mänskligt åldrande och sjukdom.
Nästa milstolpe i peptidernas historia ägde rum 2001 när peptidprodukter lanserades som ”Botox in a bottle”, vilket också gjorde att peptidernas plats som erkänd hudvårdsingrediens verkligen fastslogs. Sedan dess har flera studier genomförts parallellt med att fler peptidprodukter blivit tillgängliga.
Olika sorters peptider
Peptider innefattar en bred grupp molekyler som varierar stort avseende exempelvis storlek och funktion. Vi har tusentals olika peptider i kroppen som kontrollerar livsviktiga funktioner som exempelvis smärtlindring, reglering av blodsocker och reproduktiv hälsa.
Signalpeptider: driver vart peptiden skall transporteras i eller utanför cellen.
Bärarpeptider: transporterar viktiga ingredienser, mineraler såsom koppar och magnesium, till specifika enzymer i kroppen för sårläkning och kollagenproduktion. Effekten är en fastare och mjukare hud med färre rynkor och förbättrad struktur.
Neurotransmittorhämmande peptider: hämmar frisättningen av specifika ämnen (exempelvis acetylkolin) som normalt stimulerar muskelkontraktion. Detta hindrar musklerna i ansiktet att dras ihop, vilket ger en jämnare hud med mindre synliga fina linjer, exempelvis runt ögonen.
Enzymhämmande peptider: stoppar hudens åldrandeprocesser genom att förhindra så kallade enzymer från att bryta ner hudens strukturer och byggstenar (exempelvis kollagen) och har i många fall även anti-inflammatoriska egenskaper. Effekten ger en slätare och synbart yngre hud.
Tillväxtfaktorpeptider: stödjer kroppens naturliga tillväxtfaktorer – såsom kollagenproduktion och hudregenerering – som annars minskar med åldern. Effekten blir en hud som reparerar sig själv och får färre fina linjer och rynkor.
Peptidernas väg in i huden
För att peptiderna ska få någon effekt i huden måste de penetrera hudens yttre cellager. Idag används primärt tre sorters vägar:
- Transcellulär= rakt genom hudcellerna
För att den transcellulära vägen ska fungera krävs ofta att peptiderna är små och vattenlösliga (hydrofila).
- Intercellulär= mellan cellerna
För att den intercellulära vägen ska fungera måste peptiderna vara större och fettlösliga (lipofila).
- Transappendageal = transport via svettkörtlar och längs hårsäckar med tillhörande talgkörtlar
För transappendageal-vägen behövs små och fettlösliga peptider.
Utmaningar och forskning
Trots peptidernas stora framgångar kämpar forskare fortfarande med diverse frågeställningar. Exempelvis hur man ökar hudens upptagning av peptider genom att optimera deras kemiska egenskaper. Att därtill få peptiderna dit man vill, där de gör mest nytta för huden, är också en ständigt återkommande utmaning.
Redan idag provas nya metoder för att få peptiderna att tränga igenom hudens så starka barriär. Exempelvis testas inkapsling, modifiering, kemisk och fysisk penetration med bland annat mikronålar och ultraljud.
Peptiderna har i flera olika forskningsstudier, både in vitro och in vivo (i och utanför kroppen), samt i kliniska prövningar kunnat uppvisa en rad biologiska funktioner och egenskaper, såsom antioxidativa mekanismer, åldershämmande, antiinflammatoriska och antimikrobiella aktiviteter – vilket gör dem till idealiska ingredienser i estetiska sammanhang. Forskningsområdet är lika hett som brett och man har redan identifierat nya peptider med unika funktioner.
Vi längtar efter att ta del av de spännande peptid-produkter som närtiden har att bjuda på!
Dela med dig av den här artikeln!
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fortsatt svajigt på flera svenska kliniker – uppföljning gör att IVO stänger verksamheter
IVOs uppföljning bjuder på både ris och ros: oseriösa aktörer som hittar kryphål, konsumenter som är mindre lättlurade och IVO som flaggar för utökade befogenheter. Dagens Estetik har tagit reda på allt…
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Falska fillers på svenska kliniker? Så här säger IVO, Läkemedelsverket och Tullverket…
Är dina fillers säkra? Förfalskade produkter cirkulerar på den svenska marknaden, något som gör att myndigheter manar konsumenterna att vara på sin vakt. Vi har tagit reda på allt du behöver veta för att din nästa injektion ska vara ”the real deal”…
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Känslig hud och skinboosters
Vågar man verkligen ge sig på skinbooster om man har en känslig hy? Bahare Norian, expert på estetiska injektioner berättar vad du ska tänka på!
Djupa rynkor och botox
Går det att få ett naturligt resultat med botox och filler trots djupa rynkor? Vår expert på estetiska injektioner, Bahare Norian, förklarar.