stamceller i mikroskop

Allt du behöver veta om: Stamceller från växtriket

Stamcellers unika förmåga att reparera och regenerera hudceller har länge varit föremål för såväl förundran som fascination. Men vad är egentligen stamceller? Varifrån hämtas stamcellerna som används i våra hudvårdsprodukter? Och vad har de för effekt på huden? Vi reder ut alla frågetecken.

Av: Kristina Bate Holmberg
Faktagranskad av: Sofia Ekman, Derma Essentials Sweden

Stamceller är själva grunden för cellförnyelseprocessen. Detta har tagits fasta på inom skönhets- och hudvårdsbranschen, som har revolutionerats av olika stamcellsprodukter. Vävnadsgenerering, regenerering och förnyelse – de egenskaper som har påvisats är enastående. Mer forskning behövs, men en sak är säker: stamceller ser ut att vara ett naturligt steg i framtidens hudvård.

Vad är stamceller?

Stamceller är outvecklade, icke-specialiserade celler. Dessa kan både kopiera sig själva och utvecklas till specialiserade celler, såsom hudceller, fettceller och nervceller. Hos däggdjur finns två typer av stamceller: embryonala stamceller och vuxna stamceller. De embryonala stamcellerna, som finns i embryot upp till fyra dagar efter att ägget blivit befruktat, är så kallade totipotenta, vilket innebär att de kan utvecklas till vilken typ av specialiserade celler som helst.

Vuxna stamceller är istället vävnadsspecifika, vilket betyder att de kan utvecklas till en eller besläktade celltyper. Dessa förekommer på olika platser i den vuxna kroppen, särskilt där celltillväxten är hög, som i huden och magen, för att ersätta specifika celltyper när de dör.

Användningen av stamceller har gjort betydande framsteg inom medicin, där mänskliga stamceller har spelat en avgörande roll i behandlingen av olika sjukdomar.

Inom hudvård används dock inte mänskliga stamceller. Istället används stamceller från växtriket. Växtcellerna som används i hudvårdsprodukter odlas under kontrollerade former i laboratorier, vilket gör att de är rena och fria från oönskade ämnen. Detta gör också att tillgången och egenskaperna hos växtcellerna är oberoende av skörd och väder, och därmed lättare att kontrollera.

Stamceller från växtriket – så funkar det!

Att ta hjälp av växter i sin (skönhets)vård är ingen nyhet. Exempelvis ayurvedisk medicin har en lång tradition av växtbaserade behandlingar. Nu, precis som då, väljer man ofta växter som håller sig färska länge och/eller klarar extrema väderförhållanden som köld, värme och torka. Idag finns det både forskning och produkter baserade på stamceller från växter som äpplen, vindruvor, druvkärnor, ingefära, tomater, bär, alger och vissa blommor som syrener och rosenrot.

Precis som mänskliga stamceller är växtstamceller ännu inte specialiserade. Till skillnad från mänskliga vuxna stamceller, som är vävnadsspecifika, är växtstamceller mer anpassningsbara när det gäller att etablera sig på nya platser. Ytterligare en likhet är att de bär på egenskaper som hjälper till att stimulera och regenerera vävnad efter skada eller stress. Det är dessa egenskaper som har fångat skönhetsbranschens intresse.

Vilka effekter har stamceller på huden?

När vi använder produkter med extrakt från växtstamceller, stimulerar det våra egna hudceller och ökar cellförnyelsen. Våra hudceller har receptorer på ytan som fungerar som fönster in i cellen. Extrakt från växtstamceller har visat sig kunna öppna dessa fönster och föra med sig sina positiva egenskaper in i hudcellerna. Dessa egenskaper kan vara allt från att skydda cellerna mot fria radikaler och stärka hudcellerna till att stimulera kollagenproduktionen, påskynda hudens reparationssystem och ge mer lyster, spänst och elasticitet.

Förväntat resultat:
  • Fastare, mer spänstig och ungdomlig hud:
    Tack vare stamcellerna ökar cellförnyelsen, vilket återställer hudens fasthet, lyster och spänst.
  • Minska rynkor och fina linjer:
    Kollagenproduktionen förbättras, vilket ger huden ett yngre utseende med färre rynkor och djupa linjer.
  • Skydd:
    Beroende på vilka växter stamcellsextrakten kommer från, ger produkterna skydd mot yttre påfrestningar som sol, värme, torrhet och kyla, vilka alla kan bidra till hudens åldrande.
  • Förbättra hudens läkningsförmåga:
    Åldersfläckar, ärr och ojämna hudtoner orsakas av skador på huden. Stamceller hjälper till att läka dessa skador och bidrar till en jämnare hudton.
  • Antiinflammatorisk:
    Många av stamcellsextrakten har antiinflammatoriska egenskaper, vilket långsiktigt skyddar huden mot fria radikaler och förbättrar dess motståndskraft.

Flera studier har visat att effekterna av stamceller i kosmetika kan vara märkbara och långvariga, men effekterna kan variera beroende på hudtyp och produkt.

Hållbar hudvård med stamceller

Framtiden för stamceller i hudvårdsprodukter ser inte bara lovande ut när det gäller resultat för huden, utan också ur ett miljöperspektiv. Forskning pågår kontinuerligt, och resultaten hittills är positiva. Förutom växtextraktens positiva egenskaper på huden, är stamcellsforskning också en del av hudvårdsbranschens strävan efter mer hållbara lösningar.

  • Effektiv odling:Stamceller kan odlas i kontrollerade laboratorieförhållanden, vilket minskar behovet av stora mängder råmaterial och hjälper till att bevara naturresurser. Det minskar även behovet av att skörda vilda växter, vilket i sin tur minskar risken för överexploatering och avskogning.
  • Minskad användning av kemikalier och bekämpningsmedel:Då stamceller odlas under sterila laboratorieförhållanden krävs inte samma mängd kemikalier och bekämpningsmedel som används inom traditionellt jordbruk, vilket är en stor miljövinst.
  • Minskad klimatpåverkan:Stamcellsodling påverkas inte av väderförhållanden eller säsongsvariationer, vilket gör produktionen stabil och minskar både svinn och resursanvändning. Dessutom kan stamceller produceras i mer centraliserade enheter, vilket minskar behovet av långväga transporter och därmed koldioxidutsläpp.

Denna teknik öppnar dörren för en ny typ av hudvård som inte bara är effektiv för huden, utan även skonsam mot miljön. Med kontinuerlig forskning och utveckling inom stamcellsområdet är vägen mot mer hållbara hudvårdsprodukter en tydlig trend som konsumenter och miljön kan dra nytta av.

 

Dela med dig av den här artikeln!
  • stamceller i mikroskop

Allt du behöver veta om: Stamceller från växtriket

KLINIK|

Stamcellers unika förmåga att reparera och regenerera hudceller har länge varit föremål för såväl förundran som fascination. Men vad är egentligen stamceller? Varifrån hämtas stamcellerna som används i våra hudvårdsprodukter? Och vad har de för effekt på huden? Vi reder ut alla frågetecken.

  • En staty av Drottning Nefertiti där hennes långa vackra hals framträder tydligt

Vad vet du om Nefertitilyftet?

KLINIK|

Knivskarp käklinje, lång hals och mer definierade kindben – helt utan kirurgiska ingrepp. Vad det på sociala medier så omtalade Nefertitilyftet kan åstadkomma, är det många som är ute efter. Men hur går det egentligen till?

Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…

INTERVJU, KLINIK|

Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.

Grundkurs i: Peptider

KLINIK|

Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?