kusin vitamin

Svensk forskningsstudie undersöker vitaminer i hudvård

De flesta av oss adderar någon form av vitamin i vår hudvårdsrutin. Vitamin C, E, eller kanske niacinamid. Men hur bra verkan har de egentligen på huden? Ett svenskt forskarteam undersöker saken på detaljnivå.

Av: Elin Fagerberg

Ingredienslistan till en hudvårdsprodukt kan vara lång och även om det är den färdiga sammansättningen och de olika ämnenas funktion tillsammans som ger slutresultatet, är det intressant att se vad de olika ämnena har för verkan var för sig.
Just nu pågår ett forskningsprojekt för att se hur vitaminer i hudvårdsprodukter påverkar huden.

Sebastian Björklund, docent och universitetslektor på Malmö Universitet.

Sebastian Björklund arbetar som docent och universitetslektor på Malmö Universitet. Han har sedan 2022 forskat på hur huden påverkas av vitaminer.

– Jag tycker att det är viktigt att öka förståelsen för hur de hudvårdsprodukter som vi använder fungerar och att vi undviker situationer där konsumenter luras med falska påståenden. Kanske mer och mer viktigt när vi ser att användande av hudvård börjar gå ner i åldrarna och hur mycket pengar som våra ungdomar lägger på hudvård, säger Sebastian.

Forskningsprojektet pågår under fyra år och fokus ligger än så länge på niacinamid, ett ämne vars popularitet har rusat i höjden de senaste åren. De flesta hudvårdsmärken har idag någon produkt som innehåller vitaminet.

– I det här forskningsprojektet har vi fokuserat framför allt på niacinamid. Vi tänker att för att en vitaminsubstans ska ha påverkan på cellnivå måste den ner genom hudbarriären. Första delen av studien är att se hur mycket som kan gå ner och påverka levande celler, berättar Sebastian entusiastiskt.

Hudens yttersta skikt, stratum corneum, utgör en fantastisk barriär som gör att det mesta som hamnar på den inte går in i hudens djupare skikt. Den skyddar kroppen mot bland annat mikroorganismer och andra främmande ämnen. Men om man manipulerar hudens utsida, till exempel genom att justera pH-värdet eller hudens fuktighet, kan barriären bli mer genomsläpplig. Ett delmål har därför varit att studera hur transporten av niacinamid påverkas av utsidans pH-värde och att förstå hur mycket av niacinamid som kan penetrera ner i huden och nå de levande cellerna längre ner i huden. För att förstå hur cellerna i sin tur påverkas av vitaminen använder de cellstudier.

– Nu har vi tittat på vad som händer om man odlar hudcellerna i olika tidsintervaller i närvaro av niacinamid. Vi har testat med ett fåtal timmar upp till fem dagar och studerar hur cellernas genuttryck förändras. Vi har även påbörjat studier där vi undersöker om cellernas lipidsammansättning påverkas, vilket eventuellt skulle kunna påverka hudbarriärens fettmolekyler i ett senare stadium. Slutligen studerar vi hur niacinamid påverkar hudbarriärens molekylära struktur och vattenupptag. Målet är att koppla samman effekter av niacinamid på levande hudceller, så kallade keratinocyter, med vitaminens påverkan av de döda hudcellerna som finns i hudbarriären, fortsätter Sebastian.

Keratinocyter är en hudcell som bildas i det nedersta skiktet av hudens lager epidermis och sedan vandrar upp till hudytan där de blir en del av vår hudbarriär innan de faller av. Under denna process är det viktigt att rätt proteiner, lipider och andra ämnen tillverkas för att skapa en frisk hud med intakt barriär. Frågan är hur vitaminer som används i hudvårdsprodukter kan påverka förloppet. Studien finansieras av Kunskapsstiftelsen och sker i samarbete med företagen Oriflame Cosmetics, Cellink och Insplorion som bland annat bidrar med material och kunskap.

Sebastian Björklunds tidigare forskning har fokuserat på att öka förståelsen för hur olika ämnen som används i hudvårdsprodukter kan påverka hudbarriärens materialegenskaper. Till exempel för att förstå hur olika ämnen kan hjälpa huden bibehålla sina mjuka och böjliga egenskaper i torra miljöer, på ett liknande sätt som fukt gör.

– Vi har sett att niacinamid har samma effekt på keratinfilamenten i torr miljö som när vi tillsätter vatten för att öka hudens fuktighet. Det har en effekt som är ganska lik många andra populära ingredienser som glycerol, urea, karbamid eller NMF. Den effekten kräver inte att niacinamid behöver gå igenom hudbarriären och nå levande celler, säger Sebastian.

Förhoppningen är att forskarna ska kunna undersöka fler vitaminer än niacinamid framöver. Inte för att de skulle kunna ersätta kosten, utan för att utröna vilken funktion de har lokalt på hudbarriären.

– Vi vill försöka förstå påverkan på hudbarriären och eventuell påverkan på de levande cellerna längre ner. Men det är ett komplext och ambitiöst projekt med många steg. Man kan göra så många studier på en vitamin. Om man gör det med alla vitaminer inser man att det fort blir gigantiskt, säger Sebastian.

Själv lägger inte Sebastian Björklund så mycket fokus på sin hudvårdsrutin.

– Mår kroppen bra generellt mår oftast huden bra så jag fokuserar mer på kost och träning. Sen tycker jag att det är roligt att köpa krämer som innehåller de ämnen som jag arbetar med i min forskning. Men det är inte så att jag har en avancerad hudvårdsrutin, berättar han.

Dela med dig av den här artikeln!

Skönhetsproffs i närbild: Dr Per Hedén

INTERVJU|

Professor Per Hedén är en av världens främsta plastikkirurger. I mer än fyra decennier har dr Hedén bidragit till enorma framsteg inom den rekonstruktiva och estetiska plastikkirurgin runt om i världen. Naturligtvis är vi mer än glada över förmånen att få veta mer om denne gigants personliga relation till skönhet! 

  • livsglädje och självkänsla

Medicinsk tatuering ger självkänslan åter

INTERVJU, KLINIK|

En borttagen bröstvårta, ett obefintligt ögonbryn – att yttre attribut spelar en så pass stor roll för självkänslan blir påtagligt först när det inte finns där längre. Med hjälp av medicinsk tatuering kan dock ens spegelbild stämma överens med den inre bilden man har av sig själv.

  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

INTERVJU|

Ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation), Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.