Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Av: Anna-Stina Stenbäck
Behandlingar med laser, IPL och ultraljud kan orsaka allvarliga skador om de utförs av någon som saknar rätt kunskap. Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som har tillsynsansvaret i dessa frågor men på grund av en oreglerad marknad oroar man sig nu för att allt fler patienter ska drabbas av svåra biverkningar. Nu ser myndigheten över regelverket och förhoppningen är att på så sätt få oseriösa aktörer att försvinna.
Kliniker som arbetar med icke-joniserande strålning – däribland laser, IPL och ultraljud – behöver följa Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter. Att marknaden fullkomligt exploderat samt att vem som helst i nuläget kan köpa utrustning har gjort att man från myndighetens sida nu väljer att skärpa regelverket. Vi pratar med Marilla Altersten, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten, om vad det nya regelverket kan komma att innebära för konsumenter, aktörer och branschen som helhet.
– Som det är nu finns det ingen anmälningsplikt, vi har alltså med andra ord ingen aning om hur många utövare det rör sig om, säger Marilla.
Under 2023 inkom 24 anmälningar till Strålsäkerhetsmyndigheten om fall där patienter skadats i samband med behandling av laser, IPL eller ultraljud. Det handlar främst om brännskador, men enligt Marilla är mörkertalet troligtvis stort.
– Jag tror inte att alla känner till att vi finns och än mindre att det är vi som har tillsynsansvaret, det kan leda till att anmälningarna i stället inkommer till exempelvis Konsumentverket.
Det som nu är på gång är alltså en skärpning av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter kring icke-joniserande strålning. Den främsta skillnaden blir, om förslaget går igenom, att det införs en anmälningsplikt där salonger och utövare som införskaffar den utrustning som lyder under lagen tvingas anmäla sin verksamhet. De nya föreskrifterna ska nu ut på remiss och Strålskyddsmyndigheten välkomnar synpunkter från salonger och utövare.
– Branschen har växt explosionsartat och i och med att fler får tillgång till tekniken uppkommer det också fler oseriösa aktörer på marknaden. Har man redan koll på vad som gäller så behöver man inte oroa sig, det här är ett sätt att komma åt de oseriösa, berättar Marilla.
Men vad är egentligen riskerna med att använda sig av icke-joniserande strålning?
– Det beror på vilken typ av strålning som används, men det vanligaste är brännskador. Det beror ofta på att utövaren inte har koll på sin utrustning, med andra ord bristande kompetens. Det kan också bero på att utrustningen är av undermålig kvalité eller att användaren gör en felaktig riskanalys av patienten.
Marilla lyfter även riskerna med ultraljud som behandlingsmetod.
– Det har hamnat lite i skymundan. Men till skillnad från att använda ultraljud som diagnostisk metod används det inom estetik som behandlande, det är en helt annan intensitet som används och även detta kan orsaka brännskador.
Laser, IPL och ultraljud är alla metoder som kan göra stor nytta om de används på rätt sätt, men det är samtidigt viktigt att vara medveten om riskerna.
– Det är jättetråkigt att så många oseriösa har kommit in på marknaden och det drabbar tyvärr även de som har rätt kompetens. Är man bara påläst om lagstiftningen och har koll på tekniken så behöver man inte oroa sig. Vänder man sig till en seriös aktör så ska man inte behöva vara orolig som konsument, men det är viktigt att fråga om vilka risker som finns. Utövaren ska kunna informera om dessa och säger salongen att det är fullkomligt riskfritt så tycker jag att man ska vända sig någon annanstans. Till behandlare vill jag också uppmana till att våga säga nej när behandlingen skulle innebära för stora risker.
Att avancerade skönhetsbehandlingar kan innebära risker om de utförs av oseriösa aktörer är något vi alla bör vara medvetna om. Med det nya skärpta regelverket ser vi fram emot en ökad trygghet för konsumenter, seriösa aktörer och branschen i stort.
Regelverket för icke-joniserande strålning finns i strålskyddslagen som du hittar på Strålsäkerhetsmyndigheten.se, i lagboken eller via en Google-sökning.
Dela med dig av den här artikeln!
IVO konstaterar än en gång allvarliga brister
Under ett par års tid har IVO genomfört tillsyn av ett antal verksamheter som utför estetiska behandlingar i form av såväl kirurgiska ingrepp som estetiska injektionsbehandlingar. Nu presenteras slutrapporten där man konstaterar att det finns allvarliga brister på marknaden samt ett stort antal oseriösa aktörer som hotar patientsäkerheten.
Låt oss tekniknörda – beauty tech på hemmaplan
Utvecklingen av beauty tech har växt enormt de senaste åren och visst vill vi komplettera våra klinikbehandlingar med hemmaapparatur!
Ett namnbyte som speglar en bredare vision
RFEM – Riksförbundet för Estetisk Medicin, tidigare Estetiska Injektionsrådet har genom sitt namnbyte markerat en ny era för estetisk medicin i Sverige, där kvalitet och säkerhet står i fokus för både utövare och patienter.
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.
Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Känslig hud och skinboosters
Vågar man verkligen ge sig på skinbooster om man har en känslig hy? Bahare Norian, expert på estetiska injektioner berättar vad du ska tänka på!
Djupa rynkor och botox
Går det att få ett naturligt resultat med botox och filler trots djupa rynkor? Vår expert på estetiska injektioner, Bahare Norian, förklarar.