Hudbarriären – din huds skyddande sköld
Det pratas mycket om hudbarriären, men vad är det egentligen? Och vad händer om den blir svag? Dagens Estetiks reporter Elin Fagerberg reder ut begreppen.
Av: Elin Fagerberg
När jag utbildade mig till hudterapeut för över 20 år sedan var det knappt någon som pratade om hudbarriären. Idag är det ett av de hetaste ämnena inom hudvård – och det med all rätt. Hudbarriären är nämligen din huds första försvarslinje mot yttre påfrestningar som bakterier, föroreningar och fuktförlust. Trots att den är otroligt tunn, spelar den en avgörande roll för hur din hud mår.
Vad är ens en ”hudbarriär”?
Hudbarriären är det yttersta lagret av huden, även kallat stratum corneum, och består av hudceller och lipider. Ett enkelt sätt att förstå dess uppbyggnad är att likna den vid en tegelvägg, där hudcellerna fungerar som tegelstenar och lipiderna – fettsyror, ceramider och kolesterol, är murbruket som håller ihop allt. Om lipidbalansen rubbas blir barriären genomsläpplig. Då kan fukt sippra ut och irriterande ämnen kan tränga in. Resultatet? En hud som känns torr, känslig och lättare drabbas av inflammationer och eksem. Dessutom visar forskning på att inflammationer i huden kan göra att huden drabbas av förtidigt åldrande. Det finns med andra ord flera starka skäl för att se till att din barriär är glad.
Riskfaktorer
Det ökade intresset för hudbarriären beror delvis på den tidigare trenden med starka syror och intensiv exfoliering, vilket ledde till att många drabbades av hudproblem. Som en naturlig motreaktion har fokus nu skiftat till att reparera och skydda huden istället för att bara “peela fram lyster”. Men det är inte bara hudvårdsrutiner som påverkar barriären. Även yttre faktorer som sol, vind och låg luftfuktighet kan störa dess funktion. Dessutom kan dagliga vanor som att tvätta händerna med diskmedel eller använda uttorkande tvålar skada barriären och göra huden mer sårbar.
Syramanteln och mikrobiomet
Hudbarriären är komplex och består av flera olika delar. Förutom hudceller och lipider spelar också syramanteln och mikrobiomet en viktig roll i hudens skyddssystem. Syramanteln är ett tunt lager på hudens yta med ett naturligt surt pH-värde på ca 5,5, vilket gör det svårare för skadliga mikroorganismer att få fäste. Här lever även mikrobiomet – hudens egna goda bakterier, som hjälper till att hålla skadliga bakterier borta. Om hudens pH-värde rubbas av starka produkter kan både mikrobiomet och barriären försvagas, vilket kan leda till irritation och obalanser.
Skydda din barriär!
Så vad kan du göra för att hålla din hudbarriär i toppform? För det första: var snäll mot din hud! Undvik överdriven exfoliering och starka produkter och satsa istället på barriärstärkande ingredienser som ceramider, fettsyror och kolesterol. Komplettera gärna med fuktgivande ämnen som hyaluronsyra för att bibehålla hudens smidighet.
Om din hud känns torr eller irriterad kan du byta ut din duschgel mot en duscholja och se till att inte duscha för varmt eller för ofta. Ett annat bra knep är att alltid ha mjukgörande produkter lättillgängliga – en barriärstärkande nattmask i badrummet och en handkräm på nattduksbordet gör det enkelt att ta hand om huden varje dag. Hudbarriären jobbar dygnet runt för att skydda dig – så ge den den omtanke den förtjänar!
3 tecken på en skadad hudbarriär
– Huden känns torr, stram eller flagig.
– Ökad känslighet och rodnad.
– Huden reagerar plötsligt på produkter du tidigare tålt.
Så stärker du hudbarriären
– Använd barriärstärkande ingredienser som ceramider.
– Tillför fukt med hyaluronsyra eller glycerin.
– Undvik starka rengöringsprodukter och överdriven exfoliering.
– Byt ut duschgel mot duscholja och undvik för varma duschar.
– Om du bor eller arbetar i väldigt torr inomhusluft kan en luftfuktare vara en bra investering.
Dela med dig av den här artikeln!
Från vintertrött till vårfräsch – din guide till säsongsanpassad hudvård
Från kallt och mörkt till ljust och växlande väder. Vi går mot ljusare tider och det är dags att anpassa din hudvårdsrutin efter rådande omständigheter!
Ny bioteknik kan öka effekten av kosmetiska produkter
Effektivare hudvård med hjälp av små taggiga mikrosfärer? Vi har pratat med snillet bakom biotekniken.
Hudbarriären – din huds skyddande sköld
Det pratas mycket om hudbarriären, men vad är det egentligen? Och vad händer om den blir svag? Dagens Estetiks reporter Elin Fagerberg reder ut begreppen.
Fräsch start på nya året!
Nytt år och nya rutiner. Det är dags att städa ur ditt badrumsskåp för att undvika att det krälar och kryper där inne. Ta hjälp av vår steg-för-steg-guide för att få allt rätt.
Vinterns beautyspaning– produkter och behandlingar som ger wow-effekt
Midvinternattens köld är hård, men skönhets-stjärnorna gnistrar och glimmar för fullt. Kom in i värmen och njut av våra noggrant utvalda och årstids-anpassade spaningar.
Så skyddar du huden i vinter – expertråden för en strålande hy
Krispiga vintermorgnar när snön knakar under skorna, härliga dagar i skidbacken och varm choklad framför brasan. Vintern är underbar, men kanske inte alltid för huden. Hudterapeuten och poddaren Elin Fagerberg delar med sig av sina bästa tips för din hud.
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Kompensation efter misslyckad plastik
Hur många korrigeringar krävs innan man har rätt att häva köpet av en plastikoperation? Vår expert på juridik, advokat Camilla Rosén, vet svaret!
Ny bioteknik kan öka effekten av kosmetiska produkter
Effektivare hudvård med hjälp av små taggiga mikrosfärer? Vi har pratat med snillet bakom biotekniken.
Rätt tid för Sculptra?
Hej, här kommer en Sculptra-fråga! Är sculptra och liknande samma sak som filler gällande innehåll? Om man blir missnöjd, kan man ta bort det? Vilken ålder kan man börja? Om man börjar tidigt (20-år) kan [...]