Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.

Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.

Av: Anna-Stina Stenbäck

Ulf H Fröberg, chefsjurist och författare av boken ”Skönhetslagen – ett juridiskt skydd för den mänskliga kroppen”.

Det är nu drygt tre år sedan som lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar, Lag (2021:363), tillkom. Syftet med lagen är att stärka patienternas skydd genom att bland annat införa kompetenskrav på utövarna. Ulf H Fröberg menar att det är först nu som det framkommer vilka risker det faktiskt kan innebära att vända sig till en oseriös aktör. IVO, Inspektionen för vård- och omsorg, har i sin senaste rapport meddelat att det inte alltid går att garantera patientsäkerheten, och myndigheten framför allvarlig kritik mot flertalet utövare.

Vad innebär det här för klienten?

– Innan sågs man som konsument och inte som patient, det är väl egentligen den största skillnaden. Med det finns fler krav på bland annat journalföring och patientsäkerhet, säger juristen Ulf H Fröberg.

Ulf har mångårig erfarenhet inom medicinsk rätt och har sedan 1980, då han startade sitt företag Institutet för Medicinsk Rätt (IMR) publicerat böcker och arrangerat utbildningar riktade till vårdgivare. Han har under drygt fyra decennier arbetat med frågor som rör patientsäkerhet och lagstiftning, men just skönhetslagen är en relativt ny del av verksamheten.

– Jag blev kontaktad av en klinik som berättade att läget var katastrofalt, att branschen helt enkelt inte har nog med kunskap för att efterleva lagen.

Samtalet har resulterat i boken ”Skönhetslagen – ett juridiskt skydd för den mänskliga kroppen”.  Boken reder ut vad skönhetslagen egentligen innebär, samt vilka krav som ställs på kliniker.

Rent krasst ställs samma krav som på den offentliga sjukvården, men utmaningarna är stora enligt Ulf.

– Det var många som inte tyckte det var så speciellt när den nya lagen trädde i kraft och jag blir lite mörkrädd när jag inser hur låg kunskapen är. Kunskapen om regelverket är en förutsättning för såväl patientsäkerheten som för personalens säkerhet, det finns där för att skydda alla. Tyvärr upplever jag att professionen har en dålig respekt för regelverket och det är ett stort problem. Det har kanske aldrig varit farligare att vara patient än vad det är nu.

Ulf förklarar att han menar att även om lagen ställer krav på utbildning, åldersgränser samt journalföring, så kräver en lukrativ och snabbt växande bransch mer åtgärdsmuskler än enbart tillsyn från IVO för att säkerställa patientsäkerheten.

– Jämför man med den offentliga vården är utövare i den estetiska branschen ganska ensamma, många är småföretagare och det innebär att den juridiska kompetensen brister – man har helt enkelt inte förståelsen och kunskapen. Vi är inte på den säkra sidan bara för att lagen finns där och det är tragiskt att se hur patienter far illa. Vi har sett dödsfall och allvarliga biverkningar på kliniker som inte kan säkerställa patientsäkerheten. Det krävs juridiska konsekvenser för att det ska kunna bli skillnad.

Ulf menar att det fodras kännbara effekter för att oseriösa utövare ska förstå allvaret. Som det är nu genomför IVO tillsyn på kliniker, men eventuell uppföljning eller nedstängning av verksamheter räcker inte.

– Det måste kosta någonting att inte följa lagstiftningen, det är alldeles för lamt som det är nu. Det räcker inte med sanktioner och förelägganden. Tyvärr tror jag att någon först måste bli dömd i domstol och tvingas betala stora skadestånd. Om man orsakat allvarlig skada på en patient genom oaktsamhet ska straffrätt även gälla. Det är egentligen bara på det sättet det blir kännbart och även känt vilka krav som ställs på kliniker. Du kan bli fälld för att inte efterleva kraven på journalföring men att utöva en verksamhet utan utbildad personal blir knappt kännbart ekonomiskt. Det är skrämmande och jag hoppas att aktörer som tar sin verksamhet och sina patienters välmående på allvar säkerställer att man känner till gällande regelverk.

Dela med dig av den här artikeln!

Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…

INTERVJU, KLINIK|

Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.

Grundkurs i: Peptider

KLINIK|

Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?