Fraxium erbium laser

Maxat resultat med kombinerad laser

Dags att göra något åt rynkor, akneärr, brist på elasticitet, solskador och/eller porstorlek? Då kan det vara läge att kolla in en laserbehandling. Eller två!

Efter en hudscanning utförd av ljuvliga Lana på Vanity Clinics hade jag fått min dom: Brist på elasticitet och något förstorade porer.

– Men det fixar vi! Jag vill kombinera fraktionerad erbium-laser med Thulium- laser under samma behandlingstillfälle. Det kommer att ge ett väldigt bra resultat eftersom båda är mycket effektiva lasrar som dessutom jobbar fint tillsammans, säger Lana glatt.

Fraktionerad laser penetrerar huden och gör mikroskopiska kanaler genom epidermis och dermis vilket stimulerar nybildning av kollagenfibrer – fixar till gamla synder och ersätter dem med ny, fräsch hy helt enkelt. Det här är en behandling som lämpar sig för dig som är ute efter hudföryngring och strukturbehandling eller vill åtgärda ärr.
Thulium-laser fungerar på ungefär samma sätt, men här skapas även en liten kammare i dermis där en kompletterande behandling med medicinsk hudvård tränger ner i huden, lägger sig i kammaren och kan på så sätt tillföra näringsämnen under en längre tid.

– Låter fantastiskt, säger jag och är redo att sätta igång.

Men nej. Lana behöver veta mer om mina förutsättningar innan hon går vidare. En behandlingsplan ska utformas och Lana börjar med att spänna ögonen i mig.

– Tänk på att jag är här för att se att till att du ska få ut det bästa av din behandling. Var ärlig i dina svar och kom ihåg att följa mina rekommendationer efter din behandling.

Jag lovar att göra mitt bästa och undrar vad jag har gett mig in på. Vi börjar med att prata om mina hudvårdsrutiner. Använder jag peeling, syror eller retinol?

– Absolut! Retinol i massor, säger jag stolt, men erkänner att det var en vecka sedan eftersom flaskan utan förvarning tagit slut och någon ny chockerande nog inte hoppat in i badrumsskåpet.

Det visar sig att universum har en plan även för min hudvårdsresa eftersom behandlingen hade fått skjutas på framtiden om det var mindre än fyra dagar sedan jag senast använde någon form av peeling.
Lana frågar vidare om eventuell graviditet, sjukdomshistoria och medicinering.
Efter att vi konstaterat att allt är i sin ordning är det dags för den verkliga samvetsfrågan.

– Hur hanterar du solen?

Eftersom varje dag inleds med ett generöst lager SPF 50 och jag aldrig skulle lägga mig i en solstol, förutsätter jag att jag är ”good to go”. Men nej.

– Tyvärr ställer många hudterapeuter inga följdfrågor när klienten säger att de inte solar och att de är duktiga med att använda solskyddsfaktor. Egentligen borde man fråga: ”Hur gör du när du vistas i solen?”.

Lana förklarar att även om man inte aktivt solar, så kommer de flesta av oss i kontakt med solen dagligen. Man tar en promenad, avnjuter en kaffe al fresco eller sitter helt enkelt vid ett fönster (glas skyddar inte mot solstrålar). Det gäller att återapplicera sitt solskydd, använda keps eller hatt och välja rätt tid att inta sitt utomhus-kaffe. Mitt på dagen är inte att rekommendera!

Lana fixar till gamla synder och ersätter dem med ny, fräsch hy.

Efter Lanas genomgång är det äntligen dag att bege sig in i behandlingsrummet. Här inleds behandlingen med en noggrann ansiktsrengöring innan tjusiga glasögon tas på och vi kör igång.

Hur känns det?

Den inledande fraktionerade erbium-lasern känns. Ingen direkt smärta, men den eskalerande värmen är kännbar. Jag misstänker att jag är en smula gnällig, men Lana är lyhörd och vi tar oss igenom programmet tillsammans. Det blir tydligt att beniga partier (exempelvis pannan) är känsligare än kinderna, men obehaget går snabbt över. Jag uppskattar att apparaturen är tyst eftersom jag kan uppleva att höga ljud kan vara stressande. Det finns möjlighet att använda bedövningskräm, men då får man tänka på att planera in minst 30 minuter extra behandlingstid.

När vi är klara med den första lasern är det dags för Thulium-laser, den som kompletteras med efterbehandlande medicinsk hudvård. Lana berättar att en omgång med Thulium-laser motsvarar tre microneedling-behandlingar.

Hur känns det?

Mindre än den första lasern, eventuellt beroende på att huden blivit naturligt bedövad av min tidigare behandling. Jag känner mindre obehag av Thulium-laser än med microneedling och jag tycker proceduren går snabbt. När vi är klara med steg ett är det dags för ljuvlig ansiktsmassage med ett för mig särskilt utvalt C-vitamin-serum. Det finns flera att välja mellan beroende på indikationer och önskemål.

Med serumet tryggt placerat djupt ner i epidermis placeras en kylande sheet mask över mitt, vid det här laget, ganska varma plyte. Det känns underbart, men jag undrar hur min hy ser ut efter detta rejäla wake up call.
Plumpad och rosig visar det sig! Lana varnar dock att de kommande dagarna kan följas av en viss rodnad, lite fjällande och eventuell klåda, men då är det fukt, fukt och åter fukt som ska tillföras. Med mig hem får jag mitt resterande C-vitamin-serum samt en efterbehandlingskräm som ska appliceras morgon och kväll. Lana ger mig också tydliga instruktioner gällande solskydd och rena handdukar och örngott.
Det behövs fler behandlingar för att uppnå önskat resultat, men redan efter en behandling börjar huden repareras och förbättringarna kommer att synas inom ett par veckor.

Och ja, jag är redo för en ny session. Kanske med bedövning denna gång…

Dela med dig av den här artikeln!

Är hairline lowering något för dig?

KLINIK|

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.

Lip Flip eller filler – vad passar dig?

KLINIK|

I jakten på det perfekta leendet finns ett flertal alternativ att välja mellan. Vad sägs till exempel om en trendig Lip Flip eller klassiska läppfillers? Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Vi tar en närmare titt och hjälper dig att lista ut vad som är rätt för just dig.

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.