fundersam tjej

kanyl eller cannula?

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

Av: Kristina Bate Holmberg

Vad är det egentligen för praktisk skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare

Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Idag används såväl vass som trubbig nål flitigt inom skönhetsindustrin för kosmetisk injicering av bland annat fillers. Trenden är dock tydlig – cannula är allt vanligare på kliniker jämfört med för 10 år sedan. Caroline Karlegård har erfarenhet av båda sorter och hjälper oss förstå den uppåtgående trenden.

Vad är det för skillnad mellan en vass kanyl och en trubbig cannula för er som jobbar med instrumenten och för klienterna?

 – För att cannulan med sin rundade spets ska komma in under huden behövs först ett instickshål med en vass nål göras. Att injicera filler med cannula innebär lägre risk för komplikation då den glider fram i vävnaden och puttar undan kärl. Den vassa nålen skär sig istället fram genom kärl och vävnad. Risken för blåmärken och svullnad ökar, och i regel gör det mer ont.

Caroline berättar det som vidare skiljer cannulan från den vassa nålen är längden. Tack vare cannulans längd kan den behandla ett större område med få instickshål.

– Den vassa kanylen som är kortare, ger en begränsad räckvidd vilket innebär fler stick. Och för varje stick ökar potentiellt risken för exempelvis infektion, blåmärken och svullnader.

Cannula finns i olika grovlekar och ju grövre cannula desto lägre är risken att penetrera ett kärl, förklarar Caroline.

– En tunn cannula kan, trots sin rundade spets, fortfarande penetrera ett kärl, något som din behandlare bör känna till.

Men varför använder man inte alltid cannula till filler?

– Det är primärt en vanesak skulle jag gissa. När jag utbildade mig lärde man ut både vass nål och cannula, men för bara tio-femton år sedan använde man oftast vass nål. Numera används främst cannula på hands-on-utbildningar, även om den vassa kanylen väljs för enstaka områden för bäst slutresultat. Har behandlaren mångårig vana av att använda sig av vass nål tror jag att flera fortsätter med det, även om en del nog väljer cannula i högriskområden.

Högriskområden i fillerbehandling?

– Vilka behandlingsområden som innebär förhöjd risk är för en injicerare ovärderlig kunskap. Om vissa kärl injiceras med filler kan det innebära stora problem. Man behöver veta på vilka djup kärlen ligger i vävnaden och hur kärlen förgrenar sig för att minska riskerna. Det finns ställen som många behandlare helst inte behandlar med filler eftersom risken för komplikation är stor, till exempel näsa och glabella. Det är viktigt att känna till detta om man som kund går till olegitimerad personal som inte kan anatomin och hur kärlen löper – då är alla typer av behandlingar och områden potentiellt farliga.

Caroline berättar att en filler-injektion i ett blodkärl kan få ödesdigra konsekvenser.

– Det kan potentiellt sett innebära stopp i kärlet, något som kallas för ocklusion. Om syrerikt blod inte kommer fram till vävnaden kan den skadas. Därför måste stopp hävas skyndsamt. Det kan ofta ske med massage och varma kompresser, men i vissa fall behövs läkemedel akut för att lösa upp fillern. Det kan vara en utdragen process på flera dagar med i värsta fall återkommande besök på kliniken.

Kanylen då, finns det inget användningsområde för den?

– Jo, absolut. Jag brukar använda vass nål för precisionsarbete. Även för brynlyft när man lägger fillers i tinningarna, och på kindben för att åstadkomma ett lyft i ansiktet. Men oftast föredrar jag cannula, eftersom det minskar risken för komplikationer och är i regel bekvämare för kunden. Vad gäller botox används endast vass nål, aldrig cannula.

Vad ska jag som klient tänka på när jag besöker en klinik med avseende på just kanyl och cannula?

Oavsett vad för slags kanyl som används är det viktigast att alltid gå till en specialiserad legitimerad behandlare. Dessutom ska behandlingen utföras på en klinik som är registrerad i vårdgivarregistret hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har en försäkring som skyddar dig som kund, samt följer lagar, författningar och riktlinjer.

Det är av yttersta vikt att det finns en läkare kopplad till eller på plats på kliniken, säger Caroline.

– Alla seriösa kliniker har en läkare kopplad för eventuell rådgivning samt för att förskriva de läkemedel som kliniken måste ha, exempelvis Hyalase som löser upp fillern ifall det skulle behövas. Det är viktigt att din behandlare kan hantera eventuell komplikation och minska risken för kvarstående men. Dessa aspekter ska man alltid tänka på i första hand.

Hur tycker du att kunskapen hos klienterna om skillnaden mellan kanyl och cannula ser ut?

– Jag startade mitt Instagramkonto @ostermalmkliniken_ till stor del för att dela med mig av den information och kunskap jag besitter. Anledningen till att jag nischade in mig på detta var för att jag upplevde att många kunder, en del som gjort behandlingar i många år, inte visste för- och nackdelar med behandlingar, samt potentiella risker. Exempelvis var det få som kände till risken för ocklusion – alltså stopp i kärlen. En del visste inte heller skillnaden mellan botox och fillers. Samma sak för skillnaden mellan kanyl och cannula, en del hade aldrig hört talas om cannula.

Caroline poängterar att det först 2021 lagstadgades att kunden ska få information, både skriftlig och muntlig innan behandlingen.

– För mig är det viktigt att informera även om de otäcka potentiella riskerna så att kunden kan fatta sitt beslut om att gå vidare med behandling eller ej. Min uppfattning är att väldigt många kunder uppskattar denna ärlighet.

Hur tror du att användningen av cannula vid filler kommer att utvecklas framåt?

– Jag tror att cannulan är här för att stanna och att den vassa nålen finns kvar som ett komplement. Jag går flera fortbildningar/hands-on-tillfällen varje år för att hålla mig ajour, och då har jag iakttagit att man mer och mer går över till cannula för att använda kanyl endast till de områden där den vassa spetsen behövs. Och jag har svårt att tro att denna trend kommer att brytas, det vill säga att man skulle skrota cannulan och helt återgå till vass nål.

Dela med dig av den här artikeln!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.

Skönhetsproffs i närbild: Malin Tivlin

NÄRBILD|

Malin Tivlin är inte bara auktoriserad hudterapeut, hon är dessutom ordförande för SHR – Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Men hur sköter egentligen detta fullfjädrade hudproffs sin egen hy, och vilka är hennes bästa tips inför en ansiktsbehandling?

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Tappade rumpan efter 40!

FRÅGA EXPERTEN KROPPSPLASTIK|

Många män upplever att de förlorar volym och form på rumpan i takt med att åren går. Vår expert på kroppsplastik, dr Thomas Jonsson, berättar allt om möjliga åtgärder, eventuella risker och varför det är viktigt att välja en kirurg med insikt i de viktiga skillnaderna mellan mäns och kvinnors estetiska mål beträffande rumpans form.