Scanning

Hudscanning – Lögndetektor för ansiktet

Steg ett i en Glow Up? Hudscanning! Genom att ta reda på hur din hy verkligen mår kan du (och din hudterapeut) lägga upp den perfekta planen för just dig.

Låt oss vara ärliga med varandra. Hur präktig jag än kan låta gällande solskyddsfaktor och hälsosamma val, har jag kanske inte alltid varit exakt petnoga med det. Därför blev jag lite stressad när Vanity Clinics klinikchef Sheila skickade mig på en hudscanning för att få en djupgående hudanalys innan en planerad laserbehandling (mer om den senare).

Aj då, tänkte jag och såg framför mig hur alla mina snedsteg skulle rullas upp som en film till allmän beskådan.

Väl på plats träffar jag certifierade hudterapeuten Lana som välkomnar mig med ett leende. Lana förklarar att en hudscanning gör att man tydligt kan se hur huden mår, underliggande pigmenteringar och vilka faktorer man som hudterapeut kan behöva ta hänsyn till.

– Vi kan även följa hudens framsteg när vi kommit en bit i behandlingsplanen.

Inget går att dölja i ljuset av en hudscanning!

Scanningen är smärtfri och går snabbt. Bilderna är detaljerade och visar tydligt minsta lilla ärr och ojämn struktur. Scanningen analyserar bland annat elasticitet, fuktnivå och hudtyp.

– Det är en stor missuppfattning att hudtyp och hudtillstånd är samma sak. Du kan ha en fetare hudtyp, men ändå vara yttorr. Det är viktigt att vara medveten om skillnaden för att jag som hudterapeut ska kunna rekommendera rätt produkter och göra en långsiktig behandlingsplan som fungerar, säger Lana

Ytterligare en spännande funktion är att scannern avslöjar hudens ”verkliga ålder”, som ofta visar sig vara äldre än vad det står i passet.

Lana säger att sol är den enskilt största orsaken till hudens åldrande, men att även livsstilsfaktorer som rökning, kost och viss medicinering påverkar.

Efter scanningen sammanställer Lana resultatet.

Så hur blev domen för min hy? Jag kan pusta ut. Som tur är har jag inte åsamkat huden några större skador, trots att stora delar av tonåren spenderats i solarier och på rökiga nattklubbar. Men nog finns det potential för förbättring. Vi behöver tydligen jobba med hudens elasticitet och porernas storlek, något som min kommande laserbehandling ska vara perfekt för.

Fortsättning följer…

 

Dela med dig av den här artikeln!
  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

NÄRBILD|

Nytillsatt ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Grundkurs i: Exosomer

KLINIK|

Befinner du dig i skönhetssvängen har du säkert hört hur det tisslas och tasslas om exosomer. Inte nog med att dessa små membranbubblor finns på allas läppar och dyker upp i dina sociala flöden, nu verkar de även flytta in i ditt badrumsskåp och på din skönhetsklinik. Men vad är egentligen exosomer, och varför är de så hypade? Vi tar reda på svaren!

Infrarött ljus – vad är grejen?

KLINIK|

Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?