
RFEM
Ett namnbyte som speglar en bredare vision
RFEM – Riksförbundet för Estetisk Medicin, tidigare Estetiska Injektionsrådet har genom sitt namnbyte markerat en ny era för estetisk medicin i Sverige, där kvalitet och säkerhet står i fokus för både utövare och patienter.
Av: Kristina Bate Holmberg
RFEM är en oberoende branschorganisation som består av legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare som arbetar med estetisk medicin. Sedan starten 2014 har deras främsta mål varit att verka för en tryggare och säkrare bransch. Ursprungligen var fokus att verka för införandet av regler som förbättrar säkerheten kring injektionsbehandlingar. Nu har föreningen breddat sitt uppdrag för att omfatta fler behandlingar inom estetisk medicin, inte bara injektioner.
Dagens Estetik har pratat med Sabina Lindahl, ordförande för styrelsen, för att förstå vad det betyder för medlemmar och konsumenter.
– Namnbytet speglar ett paradigmskifte med en förändrad, och bredare inriktning för organisationen som nu även att omfatta fler aspekter av estetisk medicin än som tidigare – estetiska injektionsbehandlingar, säger Sabina Lindahl, som förutom att vara ordförande för RFEM, även driver en egen klinik och utbildar i ämnet.
Vidare berättar hon:
– Sedan lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar trädde i kraft har vi uppnått målet med ett tydligare regelverk. Nu behöver vi hitta fungerande sätt för att som vårdgivare inom estetisk medicin, kunna driva sin klinik och följa gällande författningar som inte alltid är anpassade till våra verksamheter.
Efter att Lag 2021:363, även kallad Skönhetslagen, infördes har medlemmarnas behov och efterfrågan från RFEM successivt förändrats.
– Idag handlar det om att stödja kliniker oavsett om de erbjuder injektioner, laser eller andra avancerade behandlingar, berättar Sabina.
Hon betonar vikten av att utföraren är medveten om sitt personliga yrkesansvar som gäller för varje utförd behandling och att det är avgörande med förståelse för skillnaden mellan estetiska och medicinska behandlingar där båda delarna ibland utförs under estetisk flagg.
Ökat fokus på kvalitet och säkerhet
Sabina förklarar att medlemmarnas frågor även inkluderar andra utmaningar som följer i en bransch som snabbt förändras. Exempelvis kan det röra sig om nya tekniker och produkter samt hur man säkerställer att en behandling är både säker och godkänd. Hon ser det som en positiv utveckling att fler medlemmar fokuserar på kvalitet och säkerhet.
– Intresset för att driva verksamheten framåt är större än någonsin. Regelverken kan dock vara svårtolkade, och därför vill vi som organisation finnas där för, och med våra medlemmar som ett stöd och bollplank.
Sabina berättar att hon ser positivt på RFEMs utveckling till att bli en mer heltäckande organisation som arbetar för att driva branschen mot en högre kvalitet, säkerhet och professionalism.
Certifiering
För att bli certifierad medlem i RFEM måste man uppvisa nödvändiga kunskaper genom en skriftlig tentamen inom bland annat anatomi, injektionsteknik, komplikationshantering och gällande författningar. Utöver godkänd tentamen måste medlemmen förbinda sig att följa medlemsreglerna vilka är utformade som ett ”etiskt kontrakt”. Certifieringen säkerställer att legitimerade utövare erbjuder konsumenterna trygga och informerade val
Samverkan för framtiden
Sabina avslutar med att betona vikten av samarbete både inom branschen och med berörda myndigheter. Hon ser fram emot att, tillsammans med styrelsen, fortsätta att utveckla RFEM som en stark organisation med aktiva och engagerade medlemmar.
– Det är när vi samverkar och delar idéer som vi kan skapa en säker och högkvalitativ bransch.
Dela med dig av den här artikeln!
Från vintertrött till vårfräsch – din guide till säsongsanpassad hudvård
Från kallt och mörkt till ljust och växlande väder. Vi går mot ljusare tider och det är dags att anpassa din hudvårdsrutin efter rådande omständigheter!
Ny bioteknik kan öka effekten av kosmetiska produkter
Effektivare hudvård med hjälp av små taggiga mikrosfärer? Vi har pratat med snillet bakom biotekniken.
Hudbarriären – din huds skyddande sköld
Det pratas mycket om hudbarriären, men vad är det egentligen? Och vad händer om den blir svag? Dagens Estetiks reporter Elin Fagerberg reder ut begreppen.
Fräsch start på nya året!
Nytt år och nya rutiner. Det är dags att städa ur ditt badrumsskåp för att undvika att det krälar och kryper där inne. Ta hjälp av vår steg-för-steg-guide för att få allt rätt.
Vinterns beautyspaning– produkter och behandlingar som ger wow-effekt
Midvinternattens köld är hård, men skönhets-stjärnorna gnistrar och glimmar för fullt. Kom in i värmen och njut av våra noggrant utvalda och årstids-anpassade spaningar.
Så skyddar du huden i vinter – expertråden för en strålande hy
Krispiga vintermorgnar när snön knakar under skorna, härliga dagar i skidbacken och varm choklad framför brasan. Vintern är underbar, men kanske inte alltid för huden. Hudterapeuten och poddaren Elin Fagerberg delar med sig av sina bästa tips för din hud.
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Kompensation efter misslyckad plastik
Hur många korrigeringar krävs innan man har rätt att häva köpet av en plastikoperation? Vår expert på juridik, advokat Camilla Rosén, vet svaret!
Ny bioteknik kan öka effekten av kosmetiska produkter
Effektivare hudvård med hjälp av små taggiga mikrosfärer? Vi har pratat med snillet bakom biotekniken.
Rätt tid för Sculptra?
Hej, här kommer en Sculptra-fråga! Är sculptra och liknande samma sak som filler gällande innehåll? Om man blir missnöjd, kan man ta bort det? Vilken ålder kan man börja? Om man börjar tidigt (20-år) kan [...]