Pauline

Axelsons växlar upp för en välutbildad skönhetsbransch

Skönhetsbranschen är hetare än någonsin. Vi uppdateras dagligen om hudvårdssalonger som erbjuder spännande quick-fixes och långsiktiga lösningar på hur vi blir våra vackraste, mest välmående jag. Samtidigt kommer larmrapporter om branschens baksida med oseriösa aktörer som brister i utbildning och erfarenhet.

Vi kontaktade Axelsons Institute, en av Nordens mest välrenommerade skolor, för att ta reda på vad som egentligen krävs för att bli en skicklig hudterapeut.

Hej Axelsons Institutes egen Pauline Hegner! Berätta vad Axelsons Institute är för typ av skola?

Vi är nordens äldsta skola inom massage, medicinsk fotvård, SPA och hudvård. Jag skulle vilja säga att vi är lika klassiska som vi är nyskapande, exempelvis var det Axelsons som tog Zonterapi till Sverige.

Spännande! Vad har Axelsons för nyheter just nu?

Massor, men just nu vill jag slå ett slag för Axelsons YH-utbildning till Hud- och Spaterapeut som vi har sedan 2022.

Vad innebär en YH-utbildning?

En YH-utbildning ger en Yrkeshögskoleexamen, är avgiftsfri och CSN-berättigad.

Vem kan gå utbildningen?

Så länge du har gymnasieutbildning och talar svenska är du välkommen att söka dig till oss. Vi har dels yngre tjejer och killar som kommer direkt från gymnasiet, men också en hel del som har varit yrkesverksamma under många år och helt enkelt är redo för ett nytt kliv på karriärstegen. Våra elever kommer från olika bakgrunder men har samma målsättning – att bli trygga i sin yrkesroll och kunna erbjuda kvalitativa behandlingar till sina kunder.

Axelsons är nordens äldsta skola inom massage, medicinsk fotvård, SPA och hudvård.

Vad får man lära sig?

Det är en genomtänkt utbildning där man får lära sig om allt ifrån anatomi och teknologi till de senaste typerna av behandlingar. Här lär man sig alla moment en hudterapeut behöver såsom klassiska ansiktsbehandlingar och kroppsbehandlingar, frans- och brynbehandlingar, pedikyr, massage och SPA-behandlingar med mycket fokus på ekologiska produkter.

Hur säkerställer Axelsons att eleverna verkligen är redo att ta hand om kunder efter avslutad utbildning?

Utbildningen blandar skolbänk med praktisk undervisning och LIA, alltså ”lärande i arbete”, där eleven får använda sig av sina nya kunskaper ute på klinik eller salong. Vår utbildning är godkänd av Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation och följer också SHR:s läroplan. Efter genomförd och godkänd utbildning utfärdas diplom. För de elever som vill, finns möjlighet att utöka sin diplomering med det internationella Cidesco-diplomet.

Sist men inte minst, hur tror du att framtidens skönhetsbransch kommer att se ut?

Jag är säker på att branschen kommer att växa sig ännu starkare tack vare att allt fler konsumenter börjar ställa krav på välutbildade terapeuter.

Tack Pauline!

Dela med dig av den här artikeln!
  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

NÄRBILD|

Nytillsatt ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Grundkurs i: Exosomer

KLINIK|

Befinner du dig i skönhetssvängen har du säkert hört hur det tisslas och tasslas om exosomer. Inte nog med att dessa små membranbubblor finns på allas läppar och dyker upp i dina sociala flöden, nu verkar de även flytta in i ditt badrumsskåp och på din skönhetsklinik. Men vad är egentligen exosomer, och varför är de så hypade? Vi tar reda på svaren!

Infrarött ljus – vad är grejen?

KLINIK|

Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?