
Ulf Samuelson
Är den svenska ”Skönhetslagen” otillräcklig?
Att slinka in på en svensk salong för en estetisk injektion har aldrig varit tryggare. Tack vare den (relativt) nya fräscha Skönhetslagen kan vi känna oss säkra på att injektions-behandlaren kan hantera en kanyl. Trots det menar Estetiska Injektionsrådet att den nuvarande lagen inte räcker för att garantera rätt kompetens hos din behandlare. Vi har talat med Ulf Samuelson, medgrundare av Estetiska Injektionsrådet för att få veta mer.
2015, långt före ”Lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar”, även kallad Skönhetslagen, kommit på plats, bildades Estetiska Injektionsrådet (EIR). Fristående specialister som representerade olika branschorganisationer inom plastikkirurgi och estetisk injicering gick samman för att öka säkerhet och kvalitet på estetiska injektioner.
–På den tiden fick vem som helst utföra estiska injektioner, något som naturligtvis är helt förkastligt, säger Ulf Samuelson, medgrundare av Estetiska Injektionsrådet.
–Vi tog fram en certifiering som säkerställde kunskapen hos behandlaren. Vår certifiering var, redan innan lagen krävde det, förbehållen legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, det vill säga läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Parallellt har vi varit remissinstans i arbetet med att ta fram en lagstiftning som skulle reglera marknaden i stort.
Resultatet är den så kallade Skönhetslagen som trädde i kraft 2021. Nu får mycket riktigt endast sjuksköterskor, läkare och tandläkare utföra estetiska injektioner. Men det räcker inte, menar Ulf.
– Den nytillkomna Skönhetslagen är ett steg på vägen, men vi ska komma ihåg att den är väldigt basal. Även om vissa yrkesgrupper har laglig rätt att utföra behandlingarna, så innebär det inte att de automatiskt har rätt kunskap eller erfarenhet av estetiska behandlingar. EIR ser därför fram emot att vara behjälpliga i vidare utveckling av lagstiftningen.
Hur skulle lagen kunna förbättras?
–Svenska myndigheter vaknade tyvärr sent och regelverket har halkat efter ur ett internationellt perspektiv. Ofta ställs betydligt högre krav på erfarenhet och kunskap inom det estetiska fältet. Estetiska Injektionsrådet strävar efter att på ett effektivt sätt kunna säkerställa att estetiska injektioner enbart får utföras av behandlare med rätt kompetens.
På vilket sätt arbetar Estetiska Injektionsrådet för att utveckla Skönhetslagen i Sverige?
– Estetiska Injektionsrådet är fortsatt remissinstans och har kontinuerlig kontakt med exempelvis Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och IVO (Inspektionen för vård och omsorg, reds anm).
Vad innebär en certifiering från Estetiska Injektionsrådet?
– För klienten innebär det en trygghet och kvalitetsstämpel som vi anser att man ska förvänta sig när man besöker en seriös klinik eller salong. En behandlare som är certifierad av EIR har dokumenterade kunskaper och erfarenheter av estetisk injektionsbehandling. Utöver sin legitimation som sjuksköterska, läkare eller tandläkare naturligtvis.
Hur blir man medlem?
– Man får genomgå en, faktiskt rätt tuff, tenta. Genom den kontrollerar vi att man har nödvändig anatomisk kunskap samt att man kan identifiera eventuella biverkningar och har insikt i regelverket. Du förnyar ditt medlemskap årligen och förbinder dig att följa regelverk, ha en läkare kopplad till kliniken samt att vidareutbilda dig kontinuerligt.
Trygghet och kvalitet för kunden alltså, men vad innebär en certifiering från Estetiska Injektionsrådet för behandlaren?
– Ett medlemskap är ett bevis på specialistkompetens och erfarenhet. Vi vet dessutom att högkvalitativa leverantörer uppskattar ett medlemskap i Estetiska Injektionsrådet hos sina kunder. Att EIR driver frågor som utvecklar och kvalitetssäkrar branschen tror jag att många ser som positivt, samtidigt som nätverket i sig är fördelaktigt.
När tror du att Skönhetslagen uppdateras enligt Estetiska Injektionsrådets önskemål?
– Svårt att säga, men det här är ett fokusområde som är under ständig diskussion och utveckling.
Tack Ulf!
Vi fortsätter naturligtvis att följa tidigare nämnda utveckling av Skönhetslagen.
Dela med dig av den här artikeln!
Skönhetsproffs i närbild: Dr Magnus Hober
Den välrenommerade plastikkirurgen Magnus Hober, verksam på sin trivsamma klinik Improva i Stockholm, kombinerar internationell toppstandard med ett personligt bemötande. Efter snart 30 år som plastikkirurg är Magnus insikter kring skönhet naturligtvis något vi vill veta mer om!
Skönhetsproffs i närbild: Dr Ferlin Fitz-Jim
Dr Ferlin Fitz-Jim arbetar dagligen med att lyfta fram sina patienters snyggaste sidor. Självklart behöver vi veta allt om doktorns egna favoritbehandlingar!
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi välkomnar samtal med regeringen
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg och civilminister Erik Slottner bjöd in till ett samtal kring patientsäkerhet när det gäller estetisk kirurgi. Vi har talat med Rojda Gümüscü, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi som satt med i diskussionen.
Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.
Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.
Skönhetsproffs i närbild: Dr Ferlin Fitz-Jim
Dr Ferlin Fitz-Jim arbetar dagligen med att lyfta fram sina patienters snyggaste sidor. Självklart behöver vi veta allt om doktorns egna favoritbehandlingar!
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
High-Definition Liposculpting: Från renässansens mästare till morgondagens kroppskonst
Tänk dig den rena, tidlösa estetiken i renässansens marmorskulpturer. Hur mästarna genom "chiaroscuro" – lek med ljus och skugga – framhävde kroppens former och skapade djup och kontraster. High-Definition Liposculpting är den moderna kirurgins parallell till detta konstnärliga ideal.
Laser-Lexikon: Din guide till ljusets kraft i estetiska behandlingar
Laserteknologi inom estetisk medicin utvecklas i rasande takt. Men vad skiljer olika lasertyper åt? Hur fungerar de, och vad ska man tänka på vid behandling?
Tips! Strålning i skönhetsbranschen – seminarium med fokus på strålande estetik
SSM (AKA Strålsäkerhetsmyndigheten) bjuder in till spännande seminarium den 23 april kl 13-14.30.