Ulf Samuelson

Är den svenska ”Skönhetslagen” otillräcklig?

Att slinka in på en svensk salong för en estetisk injektion har aldrig varit tryggare. Tack vare den (relativt) nya fräscha Skönhetslagen kan vi känna oss säkra på att injektions-behandlaren kan hantera en kanyl. Trots det menar Estetiska Injektionsrådet att den nuvarande lagen inte räcker för att garantera rätt kompetens hos din behandlare. Vi har talat med Ulf Samuelson, medgrundare av Estetiska Injektionsrådet för att få veta mer.

2015, långt före ”Lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar”, även kallad Skönhetslagen, kommit på plats, bildades Estetiska Injektionsrådet (EIR). Fristående specialister som representerade olika branschorganisationer inom plastikkirurgi och estetisk injicering gick samman för att öka säkerhet och kvalitet på estetiska injektioner. 

–På den tiden fick vem som helst utföra estiska injektioner, något som naturligtvis är helt förkastligt, säger Ulf Samuelson, medgrundare av Estetiska Injektionsrådet. 

–Vi tog fram en certifiering som säkerställde kunskapen hos behandlaren. Vår certifiering var, redan innan lagen krävde det, förbehållen legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, det vill säga läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Parallellt har vi varit remissinstans i arbetet med att ta fram en lagstiftning som skulle reglera marknaden i stort. 

Resultatet är den så kallade Skönhetslagen som trädde i kraft 2021. Nu får mycket riktigt endast sjuksköterskor, läkare och tandläkare utföra estetiska injektioner. Men det räcker inte, menar Ulf.

– Den nytillkomna Skönhetslagen är ett steg på vägen, men vi ska komma ihåg att den är väldigt basal. Även om vissa yrkesgrupper har laglig rätt att utföra behandlingarna, så innebär det inte att de automatiskt har rätt kunskap eller erfarenhet av estetiska behandlingar. EIR ser därför fram emot att vara behjälpliga i vidare utveckling av lagstiftningen.

Hur skulle lagen kunna förbättras?

–Svenska myndigheter vaknade tyvärr sent och regelverket har halkat efter ur ett internationellt perspektiv. Ofta ställs betydligt högre krav på erfarenhet och kunskap inom det estetiska fältet. Estetiska Injektionsrådet strävar efter att på ett effektivt sätt kunna säkerställa att estetiska injektioner enbart får utföras av behandlare med rätt kompetens. 

På vilket sätt arbetar Estetiska Injektionsrådet för att utveckla Skönhetslagen i Sverige?

– Estetiska Injektionsrådet är fortsatt remissinstans och har kontinuerlig kontakt med exempelvis Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och IVO (Inspektionen för vård och omsorg, reds anm). 

Vad innebär en certifiering från Estetiska Injektionsrådet? 

– För klienten innebär det en trygghet och kvalitetsstämpel som vi anser att man ska förvänta sig när man besöker en seriös klinik eller salong. En behandlare som är certifierad av EIR har dokumenterade kunskaper och erfarenheter av estetisk injektionsbehandling. Utöver sin legitimation som sjuksköterska, läkare eller tandläkare naturligtvis.  

Hur blir man medlem? 

– Man får genomgå en, faktiskt rätt tuff, tenta. Genom den kontrollerar vi att man har nödvändig anatomisk kunskap samt att man kan identifiera eventuella biverkningar och har insikt i regelverket. Du förnyar ditt medlemskap årligen och förbinder dig att följa regelverk, ha en läkare kopplad till kliniken samt att vidareutbilda dig kontinuerligt.

Trygghet och kvalitet för kunden alltså, men vad innebär en certifiering från Estetiska Injektionsrådet för behandlaren? 

– Ett medlemskap är ett bevis på specialistkompetens och erfarenhet. Vi vet dessutom att högkvalitativa leverantörer uppskattar ett medlemskap i Estetiska Injektionsrådet hos sina kunder. Att EIR driver frågor som utvecklar och kvalitetssäkrar branschen tror jag att många ser som positivt, samtidigt som nätverket i sig är fördelaktigt.

När tror du att Skönhetslagen uppdateras enligt Estetiska Injektionsrådets önskemål?

– Svårt att säga, men det här är ett fokusområde som är under ständig diskussion och utveckling. 

Tack Ulf!

Vi fortsätter naturligtvis att följa tidigare nämnda utveckling av Skönhetslagen. 

Dela med dig av den här artikeln!
  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

NÄRBILD|

Nytillsatt ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Grundkurs i: Exosomer

KLINIK|

Befinner du dig i skönhetssvängen har du säkert hört hur det tisslas och tasslas om exosomer. Inte nog med att dessa små membranbubblor finns på allas läppar och dyker upp i dina sociala flöden, nu verkar de även flytta in i ditt badrumsskåp och på din skönhetsklinik. Men vad är egentligen exosomer, och varför är de så hypade? Vi tar reda på svaren!

Infrarött ljus – vad är grejen?

KLINIK|

Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?