Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Av: Elin Fagerberg
Min första pigmentering syntes som en liten prick på min handrygg. Den hade orsakats av en infart i ett kärl och blev en fin påminnelse om min dotters födelse. Som ett litet minnesmärke.
Olika typer av pigmenteringar
- Postinflammatorisk hyperpigmentering – PIH, orsakas ofta av skador i huden. Det kan till exempel vara akne, för starka produkter, ett insektsbett eller behandlingar som gått snett. De kan drabba alla, men är vanligare på melaninrik hud.
- En annan typ av pigmentering är solfläckar eller åldersfläckar – lentigo solaris. De flesta av oss får dem med tiden. På en ljus hud brukar de vara ljusbruna eller mellanbruna. Ju mer melaninrik huden är, desto svårare är de att se. De kan se ut som fräknar men också bli upp till några centimeter stora. De brukar finnas där huden har blivit mycket solexponerad som till exempel i pannan, på kinderna och på dekolletaget.
- När större områden av ansiktet blir mörka brukar det vara melasma. De här pigmenteringarna är oftast hormonrelaterade och dyker upp vid till exempel graviditet eller hormonbehandling. De kan slå i både brunt och brungrått i färgen. Den här typen av pigmenteringar är symmetriska och kommer ofta på överläppen, kinderna eller pannan. Melasma kan ofta försvinna av sig självt. Men det tar tid.
Orsak och behandling
Pigmenteringar orsakas av att huden producerar för mycket av färgämnet melanin. Det klumpar ihop sig och det blir en mörk fläck på huden. Det finns flera olika triggers för pigmenteringar. Men solens strålar är den största triggern och orsaken bakom flera av dem. Därför är solskydd a och o för att förebygga hyperpigmentering. Men om du har drabbats finns det, förutom produkter, även flera olika behandlingar att testa. På Akademikliniken i Västerås arbetar den auktoriserade hudterapeuten Emma Edén.
– Min favoritbehandling som jag har sett många fina resultat av är IPL. Det är den apparaturen som främst
jobbar på pigmenteringar. Men som faktiskt samtidigt bidrar till många andra viktiga faktorer för huden. Baserat på önskat resultat så kan vi skräddarsy behandlingen inför varje patientfall. Vid behandling med IPL för pigmenteringar så ser vi direkt en så kallas kontrollerad skada. Melaninet reagerar snabbt och kommer upp till hudytan. I många fall där patienter har en solskadad hud så ser det ut som fräknar av kaffesump på ansiktet direkt under behandlingstillfället. Många patienter har solskador som varit synliga i många år. Fördelen är att vi kan behandla nya som gamla pigmenteringar och du får fortfarande ett resultat, förklarar Emma.
IPL är en av de mest populära behandlingarna mot pigmenteringar. Vid behandlingen används pulserande ljus och precis som vid de flesta andra behandlingar krävs det en kur med flera behandlingar för att få det bästa resultatet. Däremot kan IPL trigga melasma.
Stina Lindgren är auktoriserad hudterapeut på New Clinic i Stockholm.
– Vi har tagit hand om en kund med hormonell melasma som har förvärrats efter behandling med IPL på en annan klinik. Hon hade större sammanhängande pigmenteringar över panna, kinder och överläpp och hon var ledsen över hur huden såg ut. Vi startade en behandlingskur med regelbundna kemiska peelingar i kombination med utvalda produkter att jobba med hemma. Ganska snabbt började vi se förbättring och efter ytterligare några månader så var hon i princip fri från synlig melasma. Det var underbart att se och hon var så nöjd och glad över det fina resultatet, även om det låg mycket arbete och tålamod bakom, berättar Stina.
– Behandlingen för en melasmapatient är individuell, vi märker oftast att ingen patient är den andre lik. Det är tyvärr inte alltid möjligt att lyckas reducera bort melasman. Men med rätt behandlingsplan och rätt hudvårdsrutin hemma så har vi sett en stor skillnad på våra patienter. Pigmenten ljusnar och chansen för ett återfall minskas, säger Emma Edén.
Skydda dig!
Melasma är den typ av pigmenteringar som enligt en undersökning gjord av hudvårdsmärket Vichy, får flest att må psykiskt dåligt. Men om melasma är den jobbigaste typen så är solfläckar de vanligaste. Efter sommaren får klinikerna ofta både nya och gamla kunder som har slarvat med solskydd under sommaren och antingen fått tillbaka gamla pigmenteringar på nytt eller fått nya fläckar.
– Den vanligaste missuppfattning när det kommer till alla typer av pigmenteringar är att de inte är återkommande. Det är viktigt att förstå att solskydd är skyddet som bibehåller resultatet som du har fått efter en behandling. I många fall kan patienter behöva en kur på flera behandlingar. Att inte följa upp rekommendationer av hudvårdsprodukter efteråt kan tyvärr bidra till att nya pigment uppkommer. Eller att äldre pigmenteringar mörknar, berättar Emma.
Melaninrik hy och pigmenteringar
Det kan vara knepigare att bli av med sina pigmenteringar om man har melaninrik hud. Många med melaninrik hud drabbas lättare av keratoser och även postinflammatorisk hyperpigmentering – PIH. Det gör att det blir svårare att välja mellan behandlingar för att få ett resultat men samtidigt undvika skador.
– Om en kund med melaninrik hud vill ha hjälp med att förbättra sina pigmenteringar så kan vi hjälpa till med behandlingar som jämnar ut hudtonen. I många fall bör IPL och laser undvikas på melaninrik hud då det kan innebära risk för biverkningar, men vi ser fina resultat då vi behandlar med olika syror och kemiska peelingar tillsammans med ett personligt protokoll med hemmaprodukter. Som alltid bör alla kunder med pigmenteringar vara noggranna med att dagligen använda SPF, berättar Stina Lindgren.
Om du har melaninrik hud är det ett smart knep att testa behandlingen bakom öronen först. Då ser du hur din hud reagerar utan att riskera att få en eventuell skada i ansiktet. Emma Edén har också flera förslag på behandlingar som passar olika hudtoner.
– Lyckligtvis så har vi många behandlingar som passar en melaninrik hud. Exempelvis våra behandlingar Cosmelan och Dermamelan som är långvariga hemmabehandlingar. Patienten får en 3 stegs-hudvårdsrutin som effektivt jobbar på pigmenteringen. Denna behandling är tuff, men optimal och effektfull även till en pigmenterad hud.
Kom ihåg!
Oavsett vilken typ av hyperpigmentering du har så krävs det att du går på en konsultation för att få bästa hjälp. Det är också bra att ha is i magen då det kan ta tid att bli av med dem. Hur lyckat resultatet blir är väldigt individuellt och beror bland annat på hur djupt pigmenteringen sitter.
Och du, glöm inte solskyddet även efter semestern!
Dela med dig av den här artikeln!
Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi välkomnar samtal med regeringen
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg och civilminister Erik Slottner bjöd in till ett samtal kring patientsäkerhet när det gäller estetisk kirurgi. Vi har talat med Rojda Gümüscü, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi som satt med i diskussionen.
Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.
Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.
Svensk forskningsstudie undersöker vitaminer i hudvård
De flesta av oss adderar någon form av vitamin i vår hudvårdsrutin. Vitamin C, E, eller kanske niacinamid. Men hur bra verkan har de egentligen på huden? Ett svenskt forskarteam undersöker saken på detaljnivå.
Skönhetsproffs i närbild: Roger Dupé
Modellen Roger Dupé har haft modelluppdrag för bland annat Rolls Royce, H&M, Vogue och Kenzo. Förutom det är han grundare och creative director för hudvårdsmärket Melyon. Vi vill såklart veta mer om Roger Dupé.
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.
Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.
Fräsch start på nya året!
Nytt år och nya rutiner. Det är dags att städa ur ditt badrumsskåp för att undvika att det krälar och kryper där inne. Ta hjälp av vår steg-för-steg-guide för att få allt rätt.
Tips för åldrade händer?
Ungdomliga händer inom räckhåll! Vår expert på estetiska injektioner, Bahare Norian, berättar allt!
Lipolys innan fettsugning?
Är det ett smart drag att få fettlösande injektioner innan en fettsugning? Docent Ulf Samuelson, vår expert på kroppsplastik, berättar!