fasader2

Så lätt får du ett skräddarsytt leende med No Prep-fasader – snabbt, säkert och skonsamt

Eriksbergs Tandvård Ler du när du tittar dig i spegeln? Eller är spegelminen modellerad efter Mona Lisas gåtfulla (och stängda) leende? I så fall är du inte ensam. Felfria Hollywood-tänder är få förunnat. Fram till nu. Med säkra och ”slipfria” fasader är ditt perfekta leende inom räckhåll.

André Naef, tandläkare med fäbless för estetik och grundare av Eriksbergs Tandvård, berättar allt du behöver veta om No Prep-fasader.När du tänker på skalfasader är risken stor att du tänker på varianten som har funnits sedan 1980-talet. En irreversibel behandling där tänderna slipas kraftigt innan porslinsfasader limmas fast. Den här typen av fasader är fortfarande tillgängliga för dem som behöver, men nu har också en betydligt skonsammare metod tagit plats på marknaden. Med dagens ultratunna porslinsbeläggningar kan du lätt som en plätt rätta till form, färg och det övergripande estetiska utseendet på dina gaddar – helt utan att skada originaltanden!

– Den nya No-Prep-tekniken påminner lite om hur en lösnagel fungerar. Vi gör ingen som helst åverkan på tanden under utan ”limmar” fast en fasad, ungefär lika tunn som en kontaktlins, med hjälp av ett speciellt cement. Om man skulle vilja, går det utmärkt att ta bort fasaden utan att det på något sätt har påverkat din ”originaltand”. Den kommer att vara i exakt samma skick som innan vi satte dit fasaden, säger André.

Lika tunn som en kontaktlins! Blir det inte begränsad täckningsförmåga om man exempelvis har mycket missfärgningar?

– Zirconiafasaderna har en styrka på 1200mpa. Det är tre gånger så starkt som en vanlig tand. Fasaderna bränns i 1600 grader i tio timmar. De blir så extremt hårda och kompakta att de med lätthet täcker även väldigt missfärgade tänder, trots att fasaderna bara är en tredjedel millimeter tjocka.

André berättar att varje behandling inkluderar kontroll av tandstatus och en konsultation där man lär känna patienten.

– Ett vackert leende framhäver patientens naturliga skönhet. För mig handlar det om att anpassa leendets design efter patientens unika förutsättningar, personlighet och önskemål.

Vad brukar folk efterfråga för typ av tänder?

– Det händer ganska ofta att man har en kändis man vill efterlikna. Och visst, det kan vi ha som utgångspunkt för vidare samtal, men för att få ett perfekt leende måste vi anpassa det helt efter patienten. Den typen av massproducerade leenden som allt för ofta syns idag kommer aldrig att se naturliga ut. Vi på Eriksbergs Tandvård använder oss av så kallad Digital Smile Design, eller DSD, där vi kan få en tydlig bild av hur designen kommer att se ut på patienten i fråga.

Är det som hos plastikkirurger där man får se en 3d-bild av det förväntade operations-resultatet?

– Precis så är det. Men vi går ytterligare ett steg längre. Vi gör specialanpassade 3d-printade tandmodeller som patienten kan testa innan vi sätter på de permanenta fasaderna. Vi skräddarsyr behandling efter varje enskilt fall. Det är grundstommen i vår verksamhet. Det är också anledningen till att vi slutade skicka iväg fasaderna för tillverkning, vilket annars är det vanliga. Istället startade vi ett eget tandtekniskt labb där våra egna tandtekniker tillverkar fasaderna.

Patienten kan testa de exakta 3d-printade kopior av sina No Prep-fasader och göra justeringar på exempelvis längd, form och färg innan det är dags att sätta på de permanenta fasaderna.

– Efter en videokonsultation där vi går igenom de sista detaljerna är det dags att komma in för färdig cementering, det vill säga fastklistring, av de nya fina fasaderna.

Hur känns cementeringen?

– Det är helt smärtfritt att sätta dit fasaderna och vi behöver inte bedöva, slipa eller göra någonting som kan upplevas som obehagligt.

Och sen är allt klart?

– Sen är allt klart och ditt nya skräddasydda leende är på plats. Vi är stolta över att erbjuda det senaste inom internationell tandvård. Något som inte går att hitta någon annanstans i Europa på ett och samma ställe. Även om våra kliniker ligger i Göteborg och Stockholm, så har vi patienter från hela världen som kommer till oss. Det är det här vi brinner för – fler friska, glada och hälsosamma leenden.

Tusen tack för pratstunden André Naef (@doctor_naef)!

 


SNABBFAKTA

Vad kan No Prep-fasader åstadkomma?
Korrigera ojämna, missfärgade eller sneda tänder.

Gör No Prep-fasader ont?
Nej. De allra flesta behandlingar utförs helt utan bedövning. Patienter med väldigt känsligt tandkött kan få lite bedövningsgel.

Hur lång tid tar det innan man har sitt nya leende?
Två besök med två veckors (alternativt expressleverans a´2–3 dagar) mellanrum. Sedan är det klart!

Skadar No Prep-fasader tänderna?
Inte alls. Tanden förblir helt orörd under fasaden.

Hur länge håller fasaderna?
I minst 10 år. Kom ihåg att fortsätta ta hand om din tandhälsa med regelbundna besök hos tandläkare och noggrann munhygien.

Vem är en lämplig kandidat för No Prep-fasader?
Du som önskar dig ett vackrare leende och inte vill slipa på dina tänder.

Vad ska man tänka på?
Se till att välja en tandläkare med dokumenterat god erfarenhet av metoden.


 

Dela med dig av den här artikeln!

Är hairline lowering något för dig?

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

För sent att operera öronen?

Vad blir det för resultat om man väljer att åtgärda utstående öron i vuxen ålder? Vår expert på ansiktsplastik, Hamid Natghian, vet svaret!

Nytt från Cliniccare – Retinol Renewal Cream

Cliniccares Retinol Renewal Cream har mikroskopiska kapslar med retinolmolekyler, vilket ska ha avgörande fördelar jämfört med traditionell retinol. Joa Duvgard, grundare och ansvarig för utvecklig på Cliniccare, berättar varför.

Är hairline lowering något för dig?

KLINIK|

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

IMCAS 25-årsjubileum

VIMMEL|

Estetikbranschens elit samlades i Paris under IMCAS World Congress 2024 för att ta del av ny teknik, forskning och spännande innovationer inom dermatologi, plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Självklart var vi på plats!

Hemvård med Dermaceutics K Ceutic

UPDATE|

Omtänksam eftervård ser till att du maxar resultatet av din estetiska behandling. Med K Ceutic från Dermaceutic ska svullnad och rodnad efter exempelvis laserbehandling, kemisk peeling eller microneedling minimeras.