Patrik Höijer

Nytt inom bröstoperationer – mindre ingrepp och snabbare återhämtning

Nordiska Kliniken

Plastikkirurgen dr Patrik Höijer betraktas som en av världens främsta inom bröstkirurgi. Självklart vände vi oss direkt till denne legendar när vi ville höra hur trenderna ser ut och vad som är nytt när det gäller bröst-området.

Dr Höijer är utbildad i mikrokirurgi och specialiserad på rekonstruktion av bröst. Patrik, verksam på Nordiska Kliniken i Stockholm, har gedigen erfarenhet inom all kroppsformande kirurgi, men här och nu sätter vi bysten i fokus.

Har patienternas önskemål gällande bröstoperationer förändrats sedan du började arbeta inom området?

– Önskemålen tenderar att gå i vågor. När jag började arbeta som plastikkirurg var det ett sportigt ideal och man var ute efter en fast och vältränad look. Med tiden gick det mer och mer över till fokus på kurvor och en ”Kim Kardashian-siluett”. Man ville ha svällande former och en mjuk byst med naturligt fall. Idag är det inte lika inne och fler efterfrågar en nättare profil. Det är betydligt vanligare att man är ute efter en eller kanske högst två större kupstorlekar när det kommer till bröstoperationer med implantat.

Berätta om de senaste innovationerna inom området!

– Utvecklingen går ständigt framåt och min upplevelse är att innovationer kommer till som en direkt följd av klienternas önskemål. Som exempel har en ny typ av mindre implantat tagits fram som svar på patienternas önskan om en mer subtil förändring.

Vad är nytt med de nya implantaten?

– Den främsta skillnaden är faktiskt storleken. Det är samma typ av beprövade implantat, men i mindre format, något som ger oss fler möjligheter än ett större implantat tillåter.

Som vad då?

– Ett mindre implantat kan placeras framför bröstmuskeln utan att riskera för stor påfrestning på huden. Det i sin tur innebär ett mindre ingrepp och snabbare återhämtning. Vi kan faktiskt potentiellt sett utföra operation i lokalbedövning, även om de flesta föredrar att komplettera med lite lättar sedering för att slappna av.

Vad ska man som patient fråga sin plastikkirurg innan man bokar tid för operation?

– Till att börja med ska du säkerställa att det verkligen är en plastikkirurg du pratar med. I Sverige har vi dessvärre ingen lag som kräver att kirurgen som utför plastikkirurgi har specialistkompetens i plastikkirurgi. Vilket är beklagligt. Vidare rekommenderar jag starkt att du väljer en plastikkirurg med gedigen erfarenhet. Övning ger färdighet och du vill inte riskera att hamna i kategorin ”övning”. Kom ihåg att inte låta dig luras av bra säljsnack, utan gör din research och välj din plastikkirurg med omsorg. Det är många år av kliniskt arbete och erfarenhet från hundratals operationer som levererar bäst resultat för patienten.

 

 

Dr Patrik Höijer är medlem i:
Sveriges Läkarförbund
Svensk Plastikkirurgisk Förening
Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi
Svensk Förening för Rekonstruktiv Mikrokirurgi

Dela med dig av den här artikeln!

Är hairline lowering något för dig?

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

För sent att operera öronen?

Vad blir det för resultat om man väljer att åtgärda utstående öron i vuxen ålder? Vår expert på ansiktsplastik, Hamid Natghian, vet svaret!

Nytt från Cliniccare – Retinol Renewal Cream

Cliniccares Retinol Renewal Cream har mikroskopiska kapslar med retinolmolekyler, vilket ska ha avgörande fördelar jämfört med traditionell retinol. Joa Duvgard, grundare och ansvarig för utvecklig på Cliniccare, berättar varför.

Är hairline lowering något för dig?

KLINIK|

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

IMCAS 25-årsjubileum

VIMMEL|

Estetikbranschens elit samlades i Paris under IMCAS World Congress 2024 för att ta del av ny teknik, forskning och spännande innovationer inom dermatologi, plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Självklart var vi på plats!

Hemvård med Dermaceutics K Ceutic

UPDATE|

Omtänksam eftervård ser till att du maxar resultatet av din estetiska behandling. Med K Ceutic från Dermaceutic ska svullnad och rodnad efter exempelvis laserbehandling, kemisk peeling eller microneedling minimeras.