Allt om HIFU

Fördelar och risker med HIFU?

Hej!

Jag undrar om du kan berätta mer om HiFu? Har hört att det ska vara bra, men också att det kan gå riktigt illa och ta bort både naturligt ”kindfett” (som man vill behålla) och filler.
Kan man göra HiFu på slapp hud efter kraftig viktnedgång på exempelvis mage/byst (och minskar det i så fall magen och bysten ytterligare)?

Nyfiken P

Hej P! Tack för din fråga.

HIFU: high-intensity focused ultrasound är en icke-invasiv teknik som använder ultraljudsvågor med hög energi djupt i vävnaden. Syftet är att stimulera kollagenproduktionen för att strama upp och lyfta huden på olika delar av kroppen, men även att i viss mån reducera fettceller genom termisk skada. Det kan leda till viss minskning av fett i behandlingsområdet. Temperaturen som uppnås i vävnaden kan variera beroende på inställningar i maskinen, behandlingsområdet och individens fysiologi. Vanligtvis strävas det efter en temperatur på mellan 60°C och 70°C i de djupare skikten av vävnaden där energin koncentreras. I ”fel händer”kan den här tekniken ge skador på underliggande fett.

Det finns nu annan Ultrasound-teknik med hög energi för att leverera värme i huden på 1,5 mm djupt som skulle kunna vara ett tryggare alternativt till HIFU som kan gå djupare i huden. Det minskar risken för termal skada i fettlagret.

Har man injicerat fillers i det tänkta behandlingsområdet finns det risk att stabiliteten på fillers minskar. Det kan leda till mindre effekt och hållbarhet då fillers generellt inte tål så höga temperaturer. Efter en kraftig viktnedgång skulle jag hellre rekommendera andra liposkulpturerande åtgärder och vidare diskussion med en plastikkirurg.

Hälsar,
Dr Brenda Silva
Specialist inom estetisk och medicinsk dermatologi
Hudläkare i Väst

Dela med dig av den här artikeln!

Brenda Silva

expert laser

Vi presenterar stolt vår laserexpert dr Brenda Silva, specialistläkare inom dermatologi och venerologi.
Dr Brenda är specialist inom estetisk och medicinsk dermatologi med inriktning på hudcancer, hudkirurgi, laser och estetik. På sin klinik i Uddevalla, Hudläkare I Väst, arbetar man aktivt för att vara ett stöd på vägen till en bättre hudhälsa.

Dr Brenda är styrelseledamot i PDF – Privatpraktiserande Dermatologers Förening

Och medlem i: Svenska sällskapet för dermatologi och venerologi
EADV – European Academy of Dermatology & Venereology

Brenda Silva

expert laser

Vi presenterar stolt vår laserexpert dr Brenda Silva, specialistläkare inom dermatologi och venerologi.  Dr Brenda är specialist inom estetisk och medicinsk dermatologi med inriktning på hudcancer, hudkirurgi, laser och estetik. På sin klinik i Uddevalla, Hudläkare I Väst, arbetar man aktivt för att vara ett stöd på vägen till en bättre hudhälsa.

Dr Brenda är styrelseledamot i PDF – Privatpraktiserande Dermatologers Förening

Och medlem i: Svenska sällskapet för dermatologi och venerologi
EADV – European Academy of Dermatology & Venereology

Jag är rädd att tappa fett!

Jag vill gärna förbättra hudstrukturen (har lite akne-ärr och begynnande rynkor) med hjälp av laser eller RF, men är svinrädd att tappa fett i ansiktet.