laser i fokus

Sant eller falskt om laser – vi ställer frågor och avlivar myter

AV: ANNA-STINA STENBÄCK

Hårborttagning, hudföryngring eller borttagning av pigmentfläckar – möjligheterna är till synes oändliga när det kommer till laser som behandlingsmetod. Men vad ska du egentligen tänka på innan du kastar dig iväg för en behandling? Vi har pratat med Sara Ladelfa, hudterapeut med gedigen erfarenhet av laser, som reder ut några av de vanligaste frågorna.

Sara Ladelfa, hudterapeut och utbildare inom estetisk laser.

Sara är utbildad hudterapeut och har även arbetat i mer än ett decennium med några av världens främsta laserleverantörer och tillverkare. Idag arbetar hon som utbildare och säljare hos Sveriges äldsta laser-leverantör. Sara menar att även om teknologin har kommit långt, så är det av yttersta vikt att behandlaren har tillräckligt med kunskap för att kunna leverera ett tryggt och tillfredsställande resultat.

– Det handlar egentligen inte bara om tekniken; själva handhavandet spelar en lika stor roll. Att välja en salong med seriösa leverantörer och evidensbaserad teknik är viktigt, men det är också nödvändigt att göra sin egen research och försäkra sig om att man vänder sig till en pålitlig utövare.

Behöver det finnas medicinsk personal kopplad till en klinik som arbetar med laser?

– Seriösa hudkliniker har såväl sjuksköterskor som undersköterskor kopplade till sig och på många ställen finns även en ansluten hudläkare som regelbundet kommer dit för kontroller. Om en hudterapeut upptäcker en förändring så ser han eller hon till att skicka kunden vidare till en hudläkare. Det är något man lär sig i utbildningen och som alla seriösa utövare har med sig.

Så, man kan känna sig trygg om man vänder sig till en seriös hudterapeut?

– Absolut. Sedan ska man komma ihåg att det finns otroligt många olika behandlingar. Att prata om laser rent allmänt är i princip lika svårt som att prata om ”medicin”. Var påläst och se upp för oseriösa aktörer!

 

SANT ELLER FALSKT OM LASER

Vi passade på att ställa 5 vanliga laser-frågor till Sara.

ÄR DET SANT ATT...

… alla nya lasermaskiner är så säkra att vem som helst kan använda dem?

– SANT & FALSKT. Så länge en maskin köps in av en seriös mellanhand, en leverantör som tillhandahåller utrustning och utbildning, så
är de säkra. Men det finns andra vägar att gå, exempelvis näthandel, vilket gör utbud och eventuell kunskap svårare att kontrollera. Ett sofistikerat lasersystem behöver dessutom kontinuerligt underhåll och service av godkända serviceingenjörer. För detta krävs specialutbildad personal så att laserbehandlingen utförs säkert och effektivt. Laser är ett väldigt brett begrepp och allt beror på vilken våglängd och teknik som används. Men så länge du går till en seriös klinik så behöver du inte oroa dig.

… du kan få ögonskador av laser?

– SANT. Säkerhet är av yttersta vikt, liksom att följa lagstiftningen. Något som alla seriösa kliniker gör för att undvika risker. Man måste använda skyddsglasögon och säkerhetsavstånd till ögonen för att behandlingar runt ögonen ska kunna utföras på ett säkert sätt. Allt handlar om kunskap och att följa lagar och regler.

… om man tar bort ett födelsemärke så kan det inte utvecklas till hudcancer?

– FALSKT. Men en utbildad behandlare har koll på vad man ska se upp med och skickar dig vidare om det behövs.

…laser gör att du blir extra känslig för sol?

– SANT & FALSKT. Det beror på typ av våglängd och vilken hudton du själv har. Man ska alltid vidta en viss försiktighet före och efter en behandling.

… det numera finns laser som är helt smärtfri?

– FALSKT. Det är levande vävnad som behandlas och då känns det. Sedan reagerar vi alla olika på smärta och det skiljer sig självklart åt beroende på behandling. Men helt smärtfritt blir det aldrig.

Dela med dig av den här artikeln!

Grundkurs i: Peptider

KLINIK|

Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?