operationssal

plastikkirurgi

Plastikkirurgi i Sverige: vem har rätt att utföra operationer?

Av: Anna-Stina Stenbäck

2021 beslutade riksdagen att skärpa lagen genom att bara tillåta legitimerade läkare att utföra estetiska ingrepp, men det finns fortfarande frågetecken gällande regleringen.

Att kalla sig plastikkirurg får du bara göra om du har en specialistutbildning godkänd av Socialstyrelsen – men det räcker med att vara kirurg för att få utföra estetiska operationer. Vi vänder oss till Richard Lewin, plastikkirurg och ordförande i Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi, för att få veta mer.

Dr Lewin

Richard Lewin, plastikkirurg och ordförande i Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi.

– Det är egentligen ganska bisarrt. Att vara kirurg är ett väldigt brett yrkesområde med en mängd olika specialistutbildningar. Sverige är ett oerhört välreglerat land i övrigt, men inom det här området är det häpnadsväckande oreglerat.

Richard förklarar att man i den offentliga vården kan lita på att kirurgen har en relevant utbildning. Om du däremot söker dig till en privat klinik som erbjuder estetisk kirurgi, måste du själv säkerställa att din kirurg har rätt kvalifikationer för att utföra ditt planerade ingrepp.

– Det innebär ett större ansvar för patienten. Estetisk kirurgi är inte en vara du bara köper. Det handlar om levande vävnad, och därför är ett beslut om ingrepp förenat med risk för komplikationer.

Det är bland annat därför det är viktigt att vända sig till en plastikkirurg med kunskap om hur eventuella komplikationer ska hanteras, menar Richard.

– Vidare ska en seriös aktör ge dig som patient ordentligt stöd efter en operation och dessutom vara tydlig med att tillhandahålla information gällande vem du kan vända dig till med frågor, tid för återbesök samt beredskap vid eventuella komplikationer. Det är även mycket viktigt att ta reda på klinikens policy om ingreppet inte går som planerat, vad som gäller om du blir missnöjd med resultatet eller om komplikationer skulle uppstå.

Det är onekligen mycket att tänka på. Men vad är Richards bästa tips för att undvika fallgropar?

– Jag vill understryka vikten av att alltid välja någon med lång erfarenhet och dokumenterat goda resultat. Väljer du en plastikkirurg som är ansluten till SFEP så kan du vara säker på att kirurgen har en relevant utbildning och kunskapsnivå. Vidare skulle jag säga att du ska lita på din magkänsla – både när det kommer till typ av ingrepp och val av kirurg.

 

Funderar du på en plastikoperation? Här är Richard Lewins tips på vad du bör tänka på:

  • Väg noggrant för- och nackdelar och var medveten om riskerna. Du ska göra ingreppet för din egen skull och inte för någon annans.
  • Välj kirurg och klinik med omsorg. Läs på och se till att kirurgen har relevant utbildning och dokumenterad erfarenhet.
  • Ha alltid realistiska förhoppningar och gå på magkänslan. Har du förtroende för kirurgen och känns ingreppet ”bra i magen”?
  • Se till att kliniken har en ordentlig plan för uppföljning, med återbesök och ett journummer dit du kan ringa om du har frågor.
Dela med dig av den här artikeln!

Före och efter plastik – tänk på det här!

KLINIK|

Resan till det perfekta resultatet av din plastikoperation både startar och slutar på hemmaplan. När du väl bestämt dig för vilken typ av ingrepp du ska göra, hittat en kirurg och klinik som du litar på och fått datumet i handen är det dags att börja förbereda sig.

”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen

KLINIK|

Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.

IVOs granskning visar på allvarliga brister inom estetisk kirurgi

KLINIK, UPDATE|

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, inledde sin granskning av estetiska verksamheter under 2022 och förra våren kunde vi rapportera om de allvarliga brister som framkommit. Bland annat handlade det om avsaknad av legitimation och otillräcklig hygien. Hösten 2023 inleddes även tillsyn av kirurgiska kliniker och i IVOs årsrapport larmas nu om brister som kan utgöra en allvarlig fara för patientsäkerheten. Vi har pratat med enhetschef Göran Olsson som berättar mer.

Manlig hudvård i fokus

KLINIK|

Vad är det egentligen som skiljer mellan mäns och kvinnors hud och hur får du som man den bästa hudvårdsrutinen? Dagens Estetiks reporter och tillika hudterapeuten Elin Fagerberg reder ut eventuella oklarheter.

”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen

KLINIK|

Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.

Tappade rumpan efter 40!

FRÅGA EXPERTEN KROPPSPLASTIK|

Många män upplever att de förlorar volym och form på rumpan i takt med att åren går. Vår expert på kroppsplastik, dr Thomas Jonsson, berättar allt om möjliga åtgärder, eventuella risker och varför det är viktigt att välja en kirurg med insikt i de viktiga skillnaderna mellan mäns och kvinnors estetiska mål beträffande rumpans form.