Plastikturism

Plastik utomlands? Tänk på det här!

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.

Intresset för olika former av plastikkirurgi har ökat och förlegad stigmatisering gällande skönhetsoperationer är puts väck. Nu fylls istället våra flöden av glassiga operationsberättelser där vi får följa med på resan mot ett tjusigare yttre, ibland kombinerat med en härlig solsemester. I skarp kontrast har även djupt tragiska händelser kopplade till plastikkirurgi utomlands framkommit. Följande intervju är inte en kommentar på tidigare nämnda händelser utan ämnar enbart belysa eventuella frågeställningar gällande plastikkirurgi utanför Sverige.

”Du som patient ska värdera ditt välmående och din hälsa högt”, säger dr Johan Thorfinn.

Vi vände oss till dr Johan Thorfinn, verksam på Plastikakademin i Linköping och ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), för att få svar på våra frågor.

Varför, tror du, har intresset för plastikoperationer utomlands ökat?

– Jag tror att intresset för plastik har ökat rent allmänt. Att sedan välja att operera sig utomlands kan naturligtvis ha flera orsaker. Det kan vara så att man har särskilt förtroende för en specifik plastikkirurg som har sin praktik i ett annat land och att man därför, i samråd med plastikkirurgen, planerar så att hela förloppet kan ske på ett patientsäkert sätt. Om skälet till operation utomlands är ekonomi, det vill säga att man erbjuds ett billigare pris för en operation som i Sverige har en högre prislapp, upplever jag det som problematiskt.

På vilket sätt?

– Beslut gällande en plastikoperation måste baseras på noggrann eftertanke och omsorg för den egna hälsan. Jag tror inte att en lågpris-operation utomlands är förenligt med det om man har oturen att drabbas av en komplikation.

Är det mindre patientsäkert att opereras utomlands?

– Jag kan omöjligt generalisera gällande hur standarden ser ut i andra länder, men det vi med säkerhet kan säga är att multiresistenta bakterier är mer vanligt förekommande utomlands. En infektion med en multiresistent bakterie kan bli mycket allvarlig och äventyra läkning och resultat. Vidare är en viktig aspekt för ett lyckat operations-resultat eftervården som kräver möjlighet till kontakt och återbesök, vilket kan bli omöjligt om man har sin klinik en flygresa bort. 

Vilken typ av komplikationer kan uppstå efter en plastikoperation?

– Ett flertal. Mer eller mindre allvarliga. Vilket även kan ske om du opererar dig i Sverige ska sägas. Men med den viktiga skillnaden att här har du närhet till din plastikkirurg som känner till dig, din operation och har erfarenhet och kunskap gällande hur den eventuella komplikationen ska tas om hand för att på så sätt nå önskat resultat i slutänden. 

Kan man inte vända sig till offentliga vårdinstanser i Sverige om man behöver vidare hjälp?

– Det är en relevant fråga och alla bör naturligtvis ha rätt till hjälp. Vi plastikkirurger upplever dock att den offentliga, redan överbelastade, vårdens inställning till plastik-patienter kan vara komplicerad. Med det sagt är naturligtvis akuta åtgärder en självklarhet, men även i detta sammanhang har jag upplevt patienter som inte får det bemötande som man skulle kunna förvänta sig i offentlig vård vid en akut komplikation efter operation utomlands. En sak som dock är helt säker är att man inte kan förvänta sig att den offentliga vården kommer, eller kan, åtgärda eventuella estetiska korrigeringar. 

Hur gör man då?

– Då vänder sig många till plastikkirurger på hemmaplan för att fixa till det där som inte blev helt rätt eller läkte som det skulle. Det kan vara småsaker som normalt ingår i den överenskommelse som man kan få med en klinik i Sverige. Där ser vi att kostnader för korrigeringar många gånger springer iväg och äter upp den eventuella besparing man gjorde på en billigare operation utomlands. 

Finns det några andra saker man ska tänka på?

– Det är värt att tänka på att en operation, i likhet med en flygresa, innebär en ökad risk för blodpropp. Jag kan inte säga hur lång säkerhetsmarginal man bör ha innan man sätter sig på ett flygplan efter en operation, men vi vet att en längre operation och en längre flygresa innebär en större risk för blodpropp. Men det som framförallt är viktigt att tänka på, är att du som patient ska värdera ditt välmående och din hälsa högt. Plastikkirurgi innebär en operation och det är viktigt att tänka på hela förloppet innan man beslutar var, och av vem, den ska utföras. Vår uppfattning i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi är att man som patient i första hand bör vända sig till en specialist i plastikkirurgi om man funderar på att genomgå en estetisk operation.

Dela med dig av den här artikeln!
  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

NÄRBILD|

Nytillsatt ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Grundkurs i: Exosomer

KLINIK|

Befinner du dig i skönhetssvängen har du säkert hört hur det tisslas och tasslas om exosomer. Inte nog med att dessa små membranbubblor finns på allas läppar och dyker upp i dina sociala flöden, nu verkar de även flytta in i ditt badrumsskåp och på din skönhetsklinik. Men vad är egentligen exosomer, och varför är de så hypade? Vi tar reda på svaren!

Infrarött ljus – vad är grejen?

KLINIK|

Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?