Plastik utomlands? Tänk på det här!
Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.
Intresset för olika former av plastikkirurgi har ökat och förlegad stigmatisering gällande skönhetsoperationer är puts väck. Nu fylls istället våra flöden av glassiga operationsberättelser där vi får följa med på resan mot ett tjusigare yttre, ibland kombinerat med en härlig solsemester. I skarp kontrast har även djupt tragiska händelser kopplade till plastikkirurgi utomlands framkommit. Följande intervju är inte en kommentar på tidigare nämnda händelser utan ämnar enbart belysa eventuella frågeställningar gällande plastikkirurgi utanför Sverige.
Vi vände oss till dr Johan Thorfinn, verksam på Plastikakademin i Linköping och ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), för att få svar på våra frågor.
Varför, tror du, har intresset för plastikoperationer utomlands ökat?
– Jag tror att intresset för plastik har ökat rent allmänt. Att sedan välja att operera sig utomlands kan naturligtvis ha flera orsaker. Det kan vara så att man har särskilt förtroende för en specifik plastikkirurg som har sin praktik i ett annat land och att man därför, i samråd med plastikkirurgen, planerar så att hela förloppet kan ske på ett patientsäkert sätt. Om skälet till operation utomlands är ekonomi, det vill säga att man erbjuds ett billigare pris för en operation som i Sverige har en högre prislapp, upplever jag det som problematiskt.
På vilket sätt?
– Beslut gällande en plastikoperation måste baseras på noggrann eftertanke och omsorg för den egna hälsan. Jag tror inte att en lågpris-operation utomlands är förenligt med det om man har oturen att drabbas av en komplikation.
Är det mindre patientsäkert att opereras utomlands?
– Jag kan omöjligt generalisera gällande hur standarden ser ut i andra länder, men det vi med säkerhet kan säga är att multiresistenta bakterier är mer vanligt förekommande utomlands. En infektion med en multiresistent bakterie kan bli mycket allvarlig och äventyra läkning och resultat. Vidare är en viktig aspekt för ett lyckat operations-resultat eftervården som kräver möjlighet till kontakt och återbesök, vilket kan bli omöjligt om man har sin klinik en flygresa bort.
Vilken typ av komplikationer kan uppstå efter en plastikoperation?
– Ett flertal. Mer eller mindre allvarliga. Vilket även kan ske om du opererar dig i Sverige ska sägas. Men med den viktiga skillnaden att här har du närhet till din plastikkirurg som känner till dig, din operation och har erfarenhet och kunskap gällande hur den eventuella komplikationen ska tas om hand för att på så sätt nå önskat resultat i slutänden.
Kan man inte vända sig till offentliga vårdinstanser i Sverige om man behöver vidare hjälp?
– Det är en relevant fråga och alla bör naturligtvis ha rätt till hjälp. Vi plastikkirurger upplever dock att den offentliga, redan överbelastade, vårdens inställning till plastik-patienter kan vara komplicerad. Med det sagt är naturligtvis akuta åtgärder en självklarhet, men även i detta sammanhang har jag upplevt patienter som inte får det bemötande som man skulle kunna förvänta sig i offentlig vård vid en akut komplikation efter operation utomlands. En sak som dock är helt säker är att man inte kan förvänta sig att den offentliga vården kommer, eller kan, åtgärda eventuella estetiska korrigeringar.
Hur gör man då?
– Då vänder sig många till plastikkirurger på hemmaplan för att fixa till det där som inte blev helt rätt eller läkte som det skulle. Det kan vara småsaker som normalt ingår i den överenskommelse som man kan få med en klinik i Sverige. Där ser vi att kostnader för korrigeringar många gånger springer iväg och äter upp den eventuella besparing man gjorde på en billigare operation utomlands.
Finns det några andra saker man ska tänka på?
– Det är värt att tänka på att en operation, i likhet med en flygresa, innebär en ökad risk för blodpropp. Jag kan inte säga hur lång säkerhetsmarginal man bör ha innan man sätter sig på ett flygplan efter en operation, men vi vet att en längre operation och en längre flygresa innebär en större risk för blodpropp. Men det som framförallt är viktigt att tänka på, är att du som patient ska värdera ditt välmående och din hälsa högt. Plastikkirurgi innebär en operation och det är viktigt att tänka på hela förloppet innan man beslutar var, och av vem, den ska utföras. Vår uppfattning i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi är att man som patient i första hand bör vända sig till en specialist i plastikkirurgi om man funderar på att genomgå en estetisk operation.
Dela med dig av den här artikeln!
Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi välkomnar samtal med regeringen
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg och civilminister Erik Slottner bjöd in till ett samtal kring patientsäkerhet när det gäller estetisk kirurgi. Vi har talat med Rojda Gümüscü, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi som satt med i diskussionen.
Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.
Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.
Svensk forskningsstudie undersöker vitaminer i hudvård
De flesta av oss adderar någon form av vitamin i vår hudvårdsrutin. Vitamin C, E, eller kanske niacinamid. Men hur bra verkan har de egentligen på huden? Ett svenskt forskarteam undersöker saken på detaljnivå.
Skönhetsproffs i närbild: Roger Dupé
Modellen Roger Dupé har haft modelluppdrag för bland annat Rolls Royce, H&M, Vogue och Kenzo. Förutom det är han grundare och creative director för hudvårdsmärket Melyon. Vi vill såklart veta mer om Roger Dupé.
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Laser i fokus – skärpt lagstiftning ska komma åt oseriösa aktörer
Allvarliga skador från laserbehandlingar ökar – nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten skärpa regelverket för att stoppa oseriösa aktörer och skydda kunder från farliga behandlingar.
Låg kunskap om skönhetslagen. ”Det måste kännas att inte efterleva lagstiftningen”, menar chefsjuristen.
Kraven på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar har ökat sedan IVO fick tillsynsansvar och den nya skönhetslagen trädde i kraft. Få känner dock till vad som egentligen gäller, det konstaterar juristen Ulf H Fröberg som är aktuell med en bok på ämnet.
Fräsch start på nya året!
Nytt år och nya rutiner. Det är dags att städa ur ditt badrumsskåp för att undvika att det krälar och kryper där inne. Ta hjälp av vår steg-för-steg-guide för att få allt rätt.
Tips för åldrade händer?
Ungdomliga händer inom räckhåll! Vår expert på estetiska injektioner, Bahare Norian, berättar allt!
Lipolys innan fettsugning?
Är det ett smart drag att få fettlösande injektioner innan en fettsugning? Docent Ulf Samuelson, vår expert på kroppsplastik, berättar!