Plastikkirurgi & omdömessajter

Omdömessajter och plastikkirurgi – tänk på det här!

Sociala medier och omdömessajter är ett naturligt första stopp i jakten på erfarenheter från kliniker, salonger och plastikkirurger. Men kan vi vara säkra på att det är här vi får bäst guidning?

Vi pratar med Dr. Rojda Gümüscü, specialist i plastikkirurgi, verksam på Estetiska Institutet och dessutom styrelsemedlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), om vad man ska ta med sig in i omdömesdjungeln.

– Det är bra att vi har tillgång till social media och omdömessajter. Vi ska bara komma ihåg att hantera det rätt, säger Rojda.

Dr. Rojda Gümüscü, specialist i plastikkirurgi

– Som läkare är man bunden till lagar och etik på ett sätt som patienter inte behöver förhålla sig till. Det innebär att det kan vara svårt att bemöta eventuell kritik eftersom det i många fall skulle kunna bryta mot patientsekretessen. Det i sin tur kan leda till missvisande information, något som kan vara bra att tänka på när man läser omdömen och eventuella svar.

Rojda poängterar att det gäller att göra en samlad bedömning av en kliniks olika omdömen.

– Det kan vara en bra idé att ta sig tid att läsa igenom alla kommentarer och fundera på trovärdighet och statistik. Hur många omdömen är bra respektive dåliga? Självklart kan det postas från fejk-konton, men en rimlig gissning är att det är ganska lätt att se förbi dem.

Men varför skulle någon ge ett dåligt omdöme om resultatet var bra?

– Det är naturligtvis svårt att svara på, men det vi vet är att all kirurgi kan ge mer eller mindre tillfredställande resultat. Dessutom medför alla ingrepp vissa risker, vilket en seriös läkare informerar om.

Vidare kan komplikationer uppstå oavsett hur skicklig kirurgen är, säger Rojda och förklarar att det i så fall kan bero på exempelvis klientens allmäntillstånd eller hur eftervården har sett ut.

– Det är viktigt att komma ihåg att en kompetent plastikkirurg har förmåga att åtgärda eventuella komplikationer och på så sätt nå fram till bästa möjliga resultat. Med det sagt, så kan en klients upplevelse av förloppet ändå vara negativ, vilket man som plastikkirurg måste ta i beaktan och hjälpa till med efter bästa förmåga. Trots det, så är det omöjligt att veta på förhand hur klienten tar emot hjälpen.

Om man vill kolla på fler ställen än social media och omdömessajter för att se om den tilltänkta kirurgen verkar bra, vart vänder man sig då?

– Titta på SFEPs hemsida där våra medlemmar finns listade. Våra medlemmar har minst fem års tjänstgöring, utbildning inom det aktuella området, vidareutbildar sig löpande samt har egen erfarenhet och kunskap om de olika estetiska ingreppen. Det är en trygg kvalitetsgaranti helt enkelt.

Dela med dig av den här artikeln!
  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

NÄRBILD|

Nytillsatt ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Grundkurs i: Exosomer

KLINIK|

Befinner du dig i skönhetssvängen har du säkert hört hur det tisslas och tasslas om exosomer. Inte nog med att dessa små membranbubblor finns på allas läppar och dyker upp i dina sociala flöden, nu verkar de även flytta in i ditt badrumsskåp och på din skönhetsklinik. Men vad är egentligen exosomer, och varför är de så hypade? Vi tar reda på svaren!

Infrarött ljus – vad är grejen?

KLINIK|

Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?