Nålfria fillers?

Nålfri filler – det här behöver du veta!

Fillers helt utan nålar – nytt, fräscht och tryggt, eller riktigt risky? Vi har pratat med experterna.

Av: Liv Lövendahl

Att välja fillers för att snabbt och enkelt försköna och forma plytet är idag inga konstigheter. Allt ifrån förstärkta läppar och kindben till näskorrigeringar uppnås med hjälp av hyaluronsyra som injiceras. Med nål. Trots att invärtes och utvärtes bedövning kan användas innan sticket, så upplever många att själva sprut-momentet känns obehagligt.
Med så kallad Hyaluron Pen ska man få tillgång till allt härligt som filler-behandlingar kan erbjuda, helt utan nålar. Salonger som tillhandahåller behandlingen kallar Hyaluron Pen för ”den nya generationens fillerbehandling” och förklarar att man ”med hjälp av lufttryck som skjuter in produkten, kan penetrera huden med riktiga fillers helt utan nålar”. Låter ju toppen! Eller?

Innan vi går vidare behöver vi titta på regelverket. Den 1 juli 2021 trädde  Lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar, även kallad Skönhetslagen, i kraft och endast legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor får utföra estetiska injektionsbehandlingar som exempelvis fillers.

Hur används lagen?
”Bestämmelserna i denna lag tillämpas på kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar som görs i syfte att förändra eller bevara utseendet på en människa och som utförs inom en yrkesmässig verksamhet.”
Varför behövs lagen?
”Lagens syfte är att stärka skyddet för den enskildes liv och hälsa vid estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

Underbart! Då är vi alltså skyddade av Skönhetslagen när vi vill få lite plutigare läppar med hjälp av en estetisk injektion.
Men vänta, vad räknas egentligen som en estetisk injektion?
Vi frågar Göran Olsson, ansvarig enhetschef för IVOs tillsyn av estetiska verksamheter, som svarar mycket sakligt på mail.

Göran Olsson, ansvarig enhetschef för Ivos tillsyn av estetiska verksamheter.

–Bestämmelserna i denna lag tillämpas på kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar som görs i syfte att förändra eller bevara utseendet på en människa och som utförs inom en yrkesmässig verksamhet. Sådana kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar som avses i första stycket benämns i denna lag estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

 

Det vill säga; Om du går till en klinik eller salong som tar betalt för att exempelvis förstärka läppar och kindben eller korrigera en näsrygg, så reglerar Skönhetslagen vem som får utföra behandlingen. Men! – Det finns estetiska injektionsbehandlingar som är undantagna från Skönhetslagen berättar Göran.

1. De estetiska injektionsbehandlingar som undantas är:
behandling där tatueringsfärg injiceras i huden,
2. behandling där något annat ämne än ett läkemedel injiceras i huden genom användandet av nålfri teknologi, och
3. behandling där ett ämne ytligt injiceras i hud eller slemhinna genom användandet av en nål eller något annat stickande verktyg. Lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar ska dock gälla för behandling som avses i första stycket 3, om behandlingen innebär att läkemedel, blod eller ämnen avsedda att användas för att fylla ut hud eller slemhinna injiceras.

Om vi förstår saken rätt, så menar IVO att hyaluron pen-tekniken faller in under punkt två?

 – Formuleringen är från förordningen om estetisk behandling, och IVO har tolkat bestämmelserna så att det är punkt två som gäller för fillers med nålfri teknik. Det finns ett utlåtande från förvaltningsrätten som styrker vår tolkning. Likväl är detta en bransch som utvecklas snabbt och vi kommer att fortsätta att diskutera våra tolkningar.

Så IVO följer och granskar utvecklingen av ny medicinteknisk utrustning?

– Ja.

Tack Göran, vi fortsätter att följa IVOs vidare granskningar.

Vad säger branschen?

Nålfri teknologi har alltså fått, i alla fall tillfälligt, grönt ljus från IVO. Men vad säger branschen? Vi kontaktade Janine Bichara, styrelsemedlem i RFEM, riksförbundet för estetisk medicin, för att höra om deras syn på saken.

Injektionssjuksköterska Janine Bichara.

– Det är inte ett dugg förvånande att  trenden med  så kallade nålfria fillers kommer i nära anslutning till Skönhetslagen som förbjuder icke certifierad personal att utföra filler-behandlingar med nål.

Men kan inte ett nålfritt alternativ vara bra för den som är spruträdd?

 – Jag kan inte föreställa mig att någon på allvar tror att det skulle vara med klienten i åtanke man har valt att erbjuda den här behandlingen. De som tjänar på det här är oseriösa aktörer som inte värderar sina klienters hälsa. Tyvärr möter vi allt för ofta patienter som har råkat väldigt illa ut i händerna på oseriösa salonger.

Vad kan gå fel?

– Till att börja med kan vi titta på administreringssättet. Det står uttryckligen att fillern placeras under huden med hjälp av ett högt tryck med en Hyaluron Pen. För mig som seriös behandlare är ett högt tryck på vävnaden det sista jag vill ha eftersom det kan skada både vävnad och blodkärl, med kraftig svullnad, ärrbildning och infektion som följd. Utöver det, så är en filler är inte framställd för att hanteras på annat sätt än det är tänkt – i en spruta med nål. Med en nål levereras fillern till exakt rätt ställe och jag har kontroll över förfarande och resultat.

Hur ska man som filler-spekulant hantera sin nål-fobi?

– Välj en seriös behandlare som är certifierad och har adekvat utbildning och erfarenhet. Berätta hur du känner och diskutera möjlig smärtlindring. En duktig behandlare kommer att hjälpa dig till ett fint, tryggt och hållbart resultat.

 

Dagens Estetik strävar efter att ge en nyanserad bild och har vid upprepade tillfällen sökt företag som säljer Hyaluron Pen och utbildningar i ”nålfria fillers”. Samtliga har avböjt att kommentera.

Dela med dig av den här artikeln!

Grundkurs i: Peptider

KLINIK|

Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?