
manlig hudvård
Manlig hudvård i fokus
Av: Elin Fagerberg
Vad är det egentligen som skiljer mellan mäns och kvinnors hud och hur får du som man den bästa hudvårdsrutinen? Dagens Estetiks reporter och tillika hudterapeuten Elin Fagerberg reder ut eventuella oklarheter.
Det är lätt att tro att mäns och kvinnors hud skiljer sig mycket åt. Men egentligen är skillnaden inte så stor. Män har oftare en högre talgproduktion och det är vanligare att deras hud är snäppet grövre än kvinnors. Så behöver du verkligen produkter anpassade för män? Egentligen inte. Det du behöver är produkter som är anpassade efter din hudtyp och eventuella hudtillstånd. Men andra ord, ta reda på vad just din hud behöver, just nu. Det enklaste sättet är att besöka en auktoriserad hudterapeut och ta till hjälp. Hen kan hjälpa dig med en hudanalys för att se vilka behov din hud har. Du kan till exempel behöva produkter för känslig, torr eller aknebenägen hud. Det bästa för din hud är att skräddarsy en hudvårdsrutin som passar både hudtyp och eventuella hudtillstånd. Produkter anpassade för män kan däremot vara extra passande om du vill uppleva en mer manlig doft och förpackning. Det finns ett stort utbud att välja mellan. Se till att undvika de som innehåller mycket alkohol och parfym.
Raka rätt!
Det är lätt att fastna i sina gamla spår och låta rakningen gå undan när det är bråttom på morgonen. Men spara den hellre till när du har mer tid, då kan du undvika flera problem såsom hårsäcksinflammation, skärsår och irriterad hud. Se till att inte använda en slö rakhyvel och preppa alltid huden med en förberedande rakprodukt som till exempel en rakolja innan du sätter igång. Rakning fungerar som en peeling för huden vilket kan göra huden extra känslig. När hyveln dras över hudytan försvinner både hår och förbrukade hudceller. Om du rakar ofta kan det göra huden mer känslig och reaktiv. Men med rätt teknik och produkter kan du förebygga problem. Raka alltid på en rengjord hud och välj gärna att göra din rakrutin direkt efter duschen. Då är huden mjuk och lättare att raka. Börja med att preparera huden med en rakprodukt som till exempel olja, skum eller kräm beroende på vad du föredrar för konsistens. Använd en vass och ren rakhyvel eller rakkniv och raka håret medhårs för att undvika att huden blir irriterad eller får hårsäcksinflammation. Om din hud sällan blir känslig kan du testa att raka mothårs för att få en närmare rakning. Tänk på att skägget kan växa åt olika håll på olika områden. Sträck ut huden när du rakar. När du är färdig kan du skölja av huden med svalt vatten, badda torrt med en ren handduk och smörja in den med en lugnande produkt som till exempel after shave balm.
Tips!
Ser skägget torrt och trist ut eller kliar det under skägget? Glöm inte att smörja in med en välgörande skäggolja.
Härliga herrbehandlingar
Det är många år sedan män enbart bokade ryggmassage när de besökte en salong. Idag är det fler och fler män som blir nyfikna på olika typer av hudvårdsbehandlingar och det med all rätt. Med hjälp av behandlingar går det att få betydligt större resultat på sin hud än med bara hemmaprodukter. Dessutom är flera behandlingar riktigt sköna. Utbudet är enormt och vad som passar dig och din hud beror på flera saker så som budget, eventuella hudproblem och vilket resultat du vill ha. Det viktigaste när du väljer behandling är att gå till en behandlare med erfarenhet och gedigen utbildning som till exempel en auktoriserad hudterapeut eller en injektionssjuksköterska ansluten till Estetiska injektionsrådet. De flesta behandlingar går att utföra på både män och kvinnor. Undantaget är vissa kroppsbehandlingar där terapeuten inte går lika högt upp på låret och flera har valt att inte utföra intimvaxning på män. En vanlig myt är att män med skäggväxt inte kan göra IPL eller laser. Men apparaterna har olika inställning och applikationer beroende på om kunden vill utföra till exempel en hudföryngring, ta bort kärl eller om det är en hårborttagning. Du blir med andra ord inte av med skäggstubben när du gör en hudföryngring. Om du däremot vill minska din skäggväxt eller annan behåring så använder behandlaren andra inställningar.
3 bra behandlingar!
PRX -T33
En behandling som har blivit väldigt populär bland både män och kvinnor de senaste åren är PRX-T33. Det är en djupgående och effektiv behandling både på kort och lång sikt. Den är nålfri, ger ingen fjällning på huden efter behandling och går att göra året runt då den inte gör huden solkänslig. PRX – T33 arbetar bland annat på hudföryngring och stimulerar hudens kollagen som ger den dess fasthet och fyllighet. Huden blir uppstramad och återfuktad. Behandlingen hjälper också till att minska synligheten av förstorade porer, pigmentfläckar och rynkor. Du får även en väldigt fin glow av behandlingen.
Klassisk ansiktsbehandling
En klassisk ansiktsbehandling hos en auktoriserad hudterapeut innehåller bland annat en hudanalys, peeling, eventuell portömning, massage och ansiktsmask samt avslutande produkter. Idag är det även många hudterapeuter som kombinerar behandlingen med olika apparater som till exempel mikroström eller LED-mask. En klassisk ansiktsbehandling är en bra början för dig som vill lära dig mer om din hud och veta om du behöver någon annan typ av behandling.
Fuktboost med injektion
Hos en läkare eller injektionssjuksköterska kan du göra olika typer av injektioner. En av de vanligaste är den som ger en fuktboost inifrån till huden. Den kan både minska risken för torr hud, ge lyster och förbättra hudens struktur. En av de mest populära varianterna är Profhilo som bygger på hyaluronsyra och förbättrar hudens elasticitet. De flesta behandlare rekommenderar två behandlingar med några veckors mellanrum för bäst resultat.
3 vanliga problem
- Hårsäcksinflammation
Många män upplever problem med hårsäcksinflammation. Det kan antingen se ut som små finnar under skägget eller se mer ut som en rodnad. De beror på att hårstrået i hårsäcken har växt åt fel håll och skapat en inflammation. De flesta män upplever hårsäcksinflammation ibland och det är ännu vanligare om du har melaninrik hud. För att undvika inflammation behöver du använda en ren och vass hyvel, inte raka för snabbt och få till en bra teknik.
- Yttorrhet
Yttorrhet är ett vanligt problem för både män och kvinnor. Då kan huden vara fet eller normal men ha en torr och fuktfattig yta ovanpå. Det är vanligt med pormaskar under en yttorr hud. Yttorrhet kan bland annat bero på att du har använt för starka eller uttorkande produkter. Se över din hudvårdsrutin och använd en mild peeling några gånger i veckan för att få bort den torra ytan. Återfukta huden ordentligt. Gärna med både serum och kräm.
- Förstorade porer
En vanlig missuppfattning är att det går att minska förstorade porer. Det gör det tyvärr inte. Det är fysiologiskt omöjligt att dra ihop dem och förminska dem. Däremot går det att minska synligheten av dem genom att hålla dem rena och gärna stärka hudens kollagenproduktion som ger huden dess fasthet. BHA och retinol är bra ingredienser att hålla utkik efter.
Dela med dig av den här artikeln!
Laser-Lexikon: Din guide till ljusets kraft i estetiska behandlingar
Laserteknologi inom estetisk medicin utvecklas i rasande takt. Men vad skiljer olika lasertyper åt? Hur fungerar de, och vad ska man tänka på vid behandling?
Vad vet du om Nefertitilyftet?
Knivskarp käklinje, lång hals och mer definierade kindben – helt utan kirurgiska ingrepp. Vad det på sociala medier så omtalade Nefertitilyftet kan åstadkomma, är det många som är ute efter. Men hur går det egentligen till?
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Vad vet du om Nefertitilyftet?
Knivskarp käklinje, lång hals och mer definierade kindben – helt utan kirurgiska ingrepp. Vad det på sociala medier så omtalade Nefertitilyftet kan åstadkomma, är det många som är ute efter. Men hur går det egentligen till?
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Glamourös invigning av The Faculty
När The Faculty bjöd in till sin Friends and Family-invigning fylldes lokalen av prominenta gäster – och Dagens Estetik var självklart på plats för att fånga stämningen.
Vårens beautyspaning
Vårsolen är skarp och avslöjande. Ta del av vår beautyspaning med vårvittring och visa att du inte har något att dölja!
Från vintertrött till vårfräsch – din guide till säsongsanpassad hudvård
Från kallt och mörkt till ljust och växlande väder. Vi går mot ljusare tider och det är dags att anpassa din hudvårdsrutin efter rådande omständigheter!