Skönhetsbranschens brister

IVO larmar – Oroväckande låg kunskapsnivå hos många estetiska verksamheter

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har  genomfört en omfattande tillsynsinsats hos flera estetiska verksamheter och funnit allvarliga brister hos samtliga 33 aktörer som granskades.

De identifierade bristerna innefattade bland annat avsaknad av legitimation hos behandlare, brister i läkemedelshantering, otillräcklig hygien och bristande information till patienter.

Göran Olsson, ansvarig enhetschef för Ivos tillsyn av estetiska verksamheter.

– ­Vår tillsyn visar på en oroväckande låg kunskap om de lagar och regler som gäller. Många verksamheter lever inte upp till lagens krav, vilket är allvarligt eftersom estetiska behandlingar kan vara förenade med betydande risker för patientens liv och hälsa. Tillsynens resultat vittnar även om en bransch som i stor utsträckning attraherar oseriösa aktörer, säger Göran Olsson, ansvarig enhetschef för IVOs tillsyn av estetiska verksamheter.

 

Minst sagt alarmerande information! Vi kontaktade genast Göran för att få veta mer.

Hyser du några förhoppningar om att branschen kommer att bli säkrare och att de oseriösa aktörerna fasas ut i och med den nya ”Skönhetslagen” och MDR?

Ja, men de har en lång väg att gå utifrån vad vi har sett i vår tillsyn. Man ska komma ihåg att det är en bransch som var oreglerad fram till år 2021. I vår tillsyn ser vi att kunskapen om vilka skyldigheter de här verksamheterna har är oroväckande låg. Det är en lukrativ marknad som också drar till sig oseriösa aktörer. Men sen finns det också de som vill göra rätt och i och med vår tillsyn antingen lägger ner verksamheten eller rättar sig efter
vårt beslut.

Vilket är ditt bästa tips för att man som klient kan säkerställa att man besöker en seriös klinik? 

Tyvärr är det här en bransch med många oseriösa aktörer och generellt en låg kunskapsnivå om vilka regler som gäller. Det är därför viktigt att den som ska göra en behandling kontrollerar att verksamheten är seriös. En verksamhet får inte utföra behandlingar på minderåriga och ska exempelvis ge skriftlig information om betänketid, väsentliga risker för komplikationer och biverkningar samt vilken patientförsäkring som har tecknats. Verksamheten ska dessutom vara anmäld till IVO och den som utför behandlingen ska ha rätt yrkeslegitimation.

Tack Göran!

Vi längtar naturligtvis efter dagen då samtliga salonger och kliniker är seriösa verksamheter med klientens välmående i fokus. Fram till dess rekommenderar vi Dagens Estetiks Checklista för att sålla agnarna från skönhets-vetet.

Dela med dig av den här artikeln!
  • SHRs ordförande Vanessa Löhndahl

Skönhetsproffs i närbild: Vanessa Löhndahl

NÄRBILD|

Nytillsatt ordförande för SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) Vanessa Löhndahl är auktoriserad hudterapeut, innehar gesällbrev i hudterapeutyrket och är därtill utbildad makeupartist. Självklart är vi nyfikna på att ta reda på hur Vanessas dagliga skönhetsrutin ser ut och vad hon tycker att man ska tänka på vid val av skönhetssalong.

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Skönhetsproffs i närbild: Camilla Björck

NÄRBILD|

Hudterapeuten Camilla Björck innehar gesäll- och mästarbrev i både hudvård och makeup. Camilla arbetar sedan 15 år tillbaka på Yrkeshögskolan i Landskrona som inhyser Sveriges äldsta, tillika enda kommunala, Hud- och spaterapeututbildning.  Nu ska vi ta reda på allt om denna skillade skolfrökens syn på beauty! 

  • fundersam tjej

Kanyl eller cannula? Allt om när, hur och varför

NÄRBILD|

Vad är det egentligen för skillnad mellan vass kanyl och rundad cannula? När används den ena och när är den andra att föredra? För att få klarhet i dessa frågor har vi vänt oss till Caroline Karlegård, grundare av Östermalmkliniken, legitimerad sjuksköterska och erfaren injektionsbehandlare.

Skönhetsproffs i närbild: AnnaKarin Wahlberg

NÄRBILD|

AnnaKarin Wahlberg är auktoriserad hudterapeut med mästarbrev och en stor erfarenhet i bagaget. Hon har både drivit en hudvårdsklinik och skapat ett eget hudvårdsmärke. Efter att ha skrivit boken Hudnära – hudterapeuternas hemligheter tillsammans med Elin Fagerberg startade de en podcast om skönhet – Hudvårdsdjungeln. Vi tar reda på allt om detta hud-proffs egna rutiner!

Skönhetsproffs i närbild: Robin (Elecktra) Werner

NÄRBILD|

Robin Werner gjorde succé i SVTs Dragrace Sverige med den ljuvliga skånska karaktären Elecktra. Efter det har Robin både fått skivkontrakt och uppträtt på Melodifestivalen 2024 som Elecktra med låten Banne mig. Förutom sitt artisteri arbetar Robin som makeup-artist och med PR för beauty-brands. Nu ska vi banne mig ta reda på allt om både Robins och Elecktras skönhetstips!

Grundkurs i: Exosomer

KLINIK|

Befinner du dig i skönhetssvängen har du säkert hört hur det tisslas och tasslas om exosomer. Inte nog med att dessa små membranbubblor finns på allas läppar och dyker upp i dina sociala flöden, nu verkar de även flytta in i ditt badrumsskåp och på din skönhetsklinik. Men vad är egentligen exosomer, och varför är de så hypade? Vi tar reda på svaren!

Infrarött ljus – vad är grejen?

KLINIK|

Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?