Infrarött ljus – vad är grejen?
Av: Kristina Bate Holmberg
Få har undgått det infraröda ljusets intåg på salonger och kliniker. Det infraröda (”IR” för de invigda) ljuset sägs ha helande, stärkande och lugnande effekt och ska göra under för huden, hjärtat och sömnen. Det låter onekligen som en mirakelkur. Men varifrån kommer denna lysande trend? Och finns det några belägg för att det faktiskt kan fungera?
IR erbjuds i allt ifrån en lång helkropps-session på klinik till LED-mask att köpa hem för eget bruk med syfte att minska rynkor och ge en fastare och starkare hud.
Vad är IR-ljus?
Infrarött ljus förekommer naturligt i solens ljus tillsammans med bland annat ultraviolett ljus (UV-ljus) och blått ljus som också kallas high-energy visible light (HEV-ljus). Alla dessa ljus har olika påverkan på våra kroppar. Bekant för de flesta är nog att UV-strålarna kan ge oss solbränna men också skada våra celler och vårt DNA, vilket i förlängningen kan orsaka cancer. Även HEV-ljust kan ha en skadlig effekt eftersom det frisätter fria radikaler som i nästa steg bryter ner det för huden så värdefulla kollagenet och elastinet. Men IR-ljus har visat sig ha den motsatta effekten.
IR-ljus är det ljus som penetrerar huden allra djupast och når hela vägen in till våra celler och till mitokondrierna. Mycket tyder på att dessa, för cellen essentiella, kraftverk aktiveras när ljuset når dem, vilket leder till att cellernas förmåga att reparera sig själva ökar.
Vad säger forskningen?
Faktum är att de som först lade märke till denna effekt var NASA, som kunde observera en intressant bieffekt hos dem som hanterade växter som belystes med IR-ljus. Det är sedan länge känt att till följd av den låga gravitationen är sårläkning markant försämrad uppe i rymden. Vad man kunde se bland NASAs astronauter var att de som hanterade växterna och därmed hade sina händer under IR-ljusets strålar fick en både bättre och snabbare sårläkning.
Följden av denna upptäckt blev att den amerikanska forskaren Janis T Eells vid University of Wisconsin-Milwaukee i samarbete med NASA började bedriva forskning med fokus på IR-ljusets effekter på celler. Upptäckterna var slående – de röda strålarna verkade ha förmågan att inte bara återställa skadade mitokondriers funktion, utan även förhindra celldöd. Idag är behandlingar med IR-ljus för sårläkning godkända i både EU och USA. Inom medicinen pågår ständigt forskning och under de senaste åren har man sett mycket som pekar på att behandling med IR-ljus av exempelvis kroniska sår och covid-19 kan vara effektfullt.
Fungerar IR-bastu?
Men låt oss prata lite om den trendiga IR-bastun! Ställen som erbjuder behandlingen ploppar upp som svampar om hösten. Fenomenet har kommit att bli en minst sagt het trend som många kändisar pratar sig varma om. Är hypen befogad? En sak som är säker är att bada gammal hederlig bastu har flera hälsofördelar. Enligt flera studier, inte minst från svenska universitet, har man kunnat se hur bastubad:
- aktiverar immunförsvaret och hormonsystemen
- att den varma vistelsen har en positiv effekt på nervsystemet
- att kroppens kärl vidgas och blir mer elastiska, vilket leder till minskat blodtryck och färre blodfetter. Något som i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och stroke.
Studier på just IR-bastu är desto färre, men indikationer gällande minskad smärta och stelhet för personer med reumatism samt viss lindring av kronisk hjärtsvikt har visats.
Allt rött ljus är inte IR-ljus
I denna plötsliga boom av IR-behandlingar för såväl hemmabruk som på klinik bör dock ett varningens finger höjas. För att det röda ljuset verkligen ska ha effekt på mitokondrierna måste energin vara tillräckligt hög. Kolla därför alltid med din klinik eller återförsäljare varifrån lamporna kommer och om garanti kan ges gällande energi.
Vi har en spännande IR-framtid att vänta
Med det sagt, mycket pekar på att det finns otroligt många hälsofördelar att hämta i det infraröda ljusets värld. Framtida studier lär komma med spännande, förhoppningsvis positiva och kanske till och med revolutionerande, resultat. Och så länge man känner att man mår bra av att basta i ett sken av romantiskt rött ljus, så finns det inget som talar för att man ska sluta.
Dela med dig av den här artikeln!
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fortsatt svajigt på flera svenska kliniker – uppföljning gör att IVO stänger verksamheter
IVOs uppföljning bjuder på både ris och ros: oseriösa aktörer som hittar kryphål, konsumenter som är mindre lättlurade och IVO som flaggar för utökade befogenheter. Dagens Estetik har tagit reda på allt…
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Falska fillers på svenska kliniker? Så här säger IVO, Läkemedelsverket och Tullverket…
Är dina fillers säkra? Förfalskade produkter cirkulerar på den svenska marknaden, något som gör att myndigheter manar konsumenterna att vara på sin vakt. Vi har tagit reda på allt du behöver veta för att din nästa injektion ska vara ”the real deal”…
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fräsch start på nya året!
Nytt år och nya rutiner. Det är dags att städa ur ditt badrumsskåp för att undvika att det krälar och kryper där inne. Ta hjälp av vår steg-för-steg-guide för att få allt rätt.
Tips för åldrade händer?
Ungdomliga händer inom räckhåll! Vår expert på estetiska injektioner, Bahare Norian, berättar allt!
Lipolys innan fettsugning?
Är det ett smart drag att få fettlösande injektioner innan en fettsugning? Docent Ulf Samuelson, vår expert på kroppsplastik, berättar!