Hårtrans

Hår i fokus! Del 3 – Hårtransplantation

Om du tror att hårtransplantationer är reserverade för äldre män behöver du en snabb uppdatering. Nu vet alla att (i stort sett) vem som helst kan fixa till frillan på ett enkelt, smärtfritt (nåja) och naturligt sätt med hjälp av kirurgi.

I serien ”Hår i fokus” sätter Dagens Estetik (föga förvånande) håret i fokus och gör en djupdykning i allt ifrån nya metoder inom hårtransplantation till trendig PRP.
I det här avsnittet snackar vi hårtransplantation!

De första hårtransplantationerna gjordes på 1950-talet men sedan dess har tekniken utvecklats enormt. Nuförtiden ges garantier om permanenta och naturliga resultat, något som knappast gällde för sjuttio år sedan.

Hur funkar det?
Proceduren sker i lokalbedövning och går ut på att hårsäckar flyttas från en donatorzon, oftast bakhuvudet, till det område där patienten lider av håravfall. Det finns två huvudsakliga tekniker: FUE och FUT.

FUE (Follicular Unit Excision) är den mest populära metoden idag och ger naturliga och hållbara resultat med minimala ärrbildningar. Tekniken innebär att man plockar ut ”follicular units” eller ”grafts” (hårsäcksgrupper) från donatorzonen för att sedan sortera och förbereda dem för transplantation innan de placeras på ett sätt som efterliknar den naturliga hårväxten.

FUT (Follicular Unit Extraction) är en annan effektiv metod som innebär att kirurgen tar hårsäcksgrupper från en ”hudremsa” som skurits från donatorzonen. Det är dock större risk för synlig ärrbildning vid FUT.

Hårsäckar sorteras och förbereds för transplantation.

För vem?
Faktum är att det inte bara är män som drabbas av håravfall, även kvinnor kan uppleva att de får tunnare hår eller håravfall på grund av hormonella förändringar eller medicinering. Dessutom kan personer som har fått ärr i hår- eller skäggområden på grund av olyckor eller kirurgiska ingrepp bli hjälpta av en hårtransplantation. Det är dock viktigt att poängtera att alla ärr inte kan behandlas eftersom hår inte kan växa i ett ärr som saknar blodcirkulation.

Biverkningar?
Risken för biverkningar är minimal, men som med alla kirurgiska ingrepp finns det risk för komplikationer såsom infektioner och blödningar. Som alltid är det viktigt att välja en seriös klinik och en erfaren och kvalificerad kirurg.

Resultatet av en modern hårtransplantation ska vara naturligt och hållbart och du ska kunna fortsätta att klippa och styla ditt hår som du vill – hair-ligt!

Funderar du på om det går att transplantera hår till ögonbrynen? Klart det gör – kolla här!

Dela med dig av den här artikeln!

Är hairline lowering något för dig?

KLINIK|

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.

Lip Flip eller filler – vad passar dig?

KLINIK|

I jakten på det perfekta leendet finns ett flertal alternativ att välja mellan. Vad sägs till exempel om en trendig Lip Flip eller klassiska läppfillers? Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Vi tar en närmare titt och hjälper dig att lista ut vad som är rätt för just dig.

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.