ögonbrynstransplantation

Hår i fokus! Del 2 – Ögonbryns-transplantation

Oavsett om du är försedd med naturligt glesa ögonbryn eller har varit lite väl ambitiös med pincetten kan du ändå få perfekt formade och fylliga bryn. Och nej, vi snackar inte tatuering eller pigmentering här.

I serien ”Hår i fokus” sätter Dagens Estetik (föga förvånande) håret i fokus och gör en djupdykning i allt ifrån nya metoder inom hårtransplantation till trendig PRP.
I det här avsnittet är det ögonbrynens tur!

Ögonbryn har genom tiderna varit populärt att stajla enligt rådande trender. Från tunna bågar på 1920-talet till de fylliga, markerade ögonbrynen som vi ser idag. För dem som har plockat sönder sina bryn, har någon form av ärrbildning eller helt enkelt har en naturlig gleshet i ögonbrynen kan en ögonbrynstransplantation vara ett alternativ. Ögonbrynstransplantation är ingen ny uppfinning, även om teknikerna och metoderna har utvecklats på senare år. Idén stammar från samma hårtransplantationsteknik som används för att återställa hår i hårbotten, men funkar alltså fint även på bryn.

Hur går det till?

Ögonbrynstransplantation är en kirurgisk procedur som innebär att hårstrån transplanteras från en donatorregion till ögonbrynsområdet. Den vanligaste metoden är den individuella hårfollikeltransplantationen, även känd som FUE (Follicular Unit Extraction). Vid FUE-metoden extraheras hårstrån ett efter ett från donatorområdet (vanligtvis baksidan av huvudet) och sätts sedan försiktigt in i ögonbrynen. Metoden gör det alltså möjligt att anpassa ögonbrynens form och stil helt enligt patientens önskemål.

Resultat?

Tack vare avancerad teknik och skickliga kirurger kan man idag skapa ögonbryn som ser helt naturliga ut. De transplanterade hårstråna matchar din naturliga hårfärg och smälter sömlöst in i de befintliga ögonbrynen. För att stärka de nya brynen lite extra, rekommenderar vissa kliniker en eller flera PRP-behandlingar en tid efter utförd transplantation.

Risker?

Precis som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker. Det är viktigt att noggrant följa läkarens eftervårdsinstruktioner för att minimera risken för komplikationer som exempelvis infektion, svullnad och blåmärken. Som alltid är det viktigt att välja en erfaren och kvalificerad kirurg för att öka chanserna för ett framgångsrikt resultat.

Hållbarhet?

De transplanterade hårstråna är permanenta och kommer att fortsätta växa på samma sätt som patientens befintliga hår. Man behöver inte oroa sig för att de nya brynen ska försvinna eller försvagas, tvärtom kommer de nya livskraftiga ögonbrynen behöva hållas efter med sax då och då.

Dela med dig av den här artikeln!

Är hairline lowering något för dig?

KLINIK|

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedersta del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.

Lip Flip eller filler – vad passar dig?

KLINIK|

I jakten på det perfekta leendet finns ett flertal alternativ att välja mellan. Vad sägs till exempel om en trendig Lip Flip eller klassiska läppfillers? Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Vi tar en närmare titt och hjälper dig att lista ut vad som är rätt för just dig.

Plastik utomlands? Tänk på det här!

KLINIK, NÄRBILD|

Allt fler väljer att korsa landsgränsen för att göra en plastikoperation. Oavsett varför du funderar på en operation utomlands, gäller det att tänka igenom beslutet både en och två gånger innan du bokar biljett. Plastikkirurgen dr Johan Thorfinn, ledamot i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP), berättar varför.