Fettförbrännande injektioner

Vad säger Läkemedelsverket om fettförbrännande injektioner?

Kan några enkla små stick på salong vara en snabb och smidig väg för att bli av med envisa fettdepåer? Vi har tagit reda på allt du behöver ha koll på!

Av: Liv Lövendahl

Fettförbrännande injektioner är på intet sätt en nyhet i skönhetsvärlden. Genom en eller flera injektioner med ämnen som bryter ner fettceller, ska mängden fett i specifika områden minska. Behandlingen kan vara ett alternativ till kirurgiska ingrepp vid mindre behandlingsområden som exempelvis dubbelhaka där en fettansamling är svår att bli av med genom kost och motion.

Hur funkar det?

Injektion med ämnen, exempelvis deoxicholsyra, som bryter ner fettceller och eliminerar dem permanent.

Biverkningar?

Vanliga biverkningar är lokala reaktioner vid injektionsstället. Exempelvis smärta, klåda, svullnad, knutor och blåmärken har rapporterats.

Mindre vanliga biverkningar såsom talsvårigheter, håravfall och nässelutslag förekommer. Dock verkar de flesta biverkningar vara övergående inom ett par veckor.

Vad säger Läkemedelsverket?

Läkemedelsverket har tidigare beslutat om försäljningsförbud av vissa produkter som marknadsförts och använts i syfte att eliminera underhudsfett genom injektion. Kan man vara säker på att alla behandlingar som finns tillgängliga idag är säkra och effektiva?
Vi kontaktade Elin Maria Bergsten på Läkemedelsverket för att få veta mer.

Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
Fotograf: Jeanette Hägglund

– Generellt så ska fettlösande injektioner vara godkända som läkemedel för att få säljas och det enda som idag finns godkänt är Belkyra.

Det finns andra produkter som marknadsförs som medicintekniska produkter med fettlösande funktion, vad är skillnaden? 

– Läkemedel är produkter som verkar farmakologiskt, immunologiskt eller metaboliskt, exempelvis fettlösande. Medicintekniska produkter är produkter som ska uppnå sin huvudsakliga verkan på fysikaliskt sätt, till exempel att fylla ut vävnaden.

Elin Maria tipsar om vidare läsning här!

Som fillers?

 – Ja, precis.

Hur kommer det sig att produkter som inte överensstämmer med det svenska regelverket finns tillgängligt på kliniker?

– Läkemedelsverket förhandsgodkänner inte medicintekniska produkter, utan de certifieras av ett anmält organ. Läkemedelsverket har inte bedrivit tillsyn av fettlösande injektionsprodukter satta på marknaden som medicinteknik. En CE-märkning gäller i hela Europa, det vill säga om ett anmält organ i ett land har certifierat produkten så kan den sedan säljas inom hela unionen.

Vad ska man tänka på, både som klient och inköpare på klinik, gällande fettlösande injektionsprodukter?

– Som klinik är det viktigt att kontrollera att produkter för injektion uppfyller reglerna för medicintekniska produkter eller läkemedel. Injektionspreparat som innehåller ämnen som används för att minska underhudsfett ska generellt följa reglerna för läkemedel för att få säljas. Det innebär bland annat att de ska rekvireras av läkare från ett godkänt apotek. Som klient är det viktigt att ta reda på vad det är för produkt som injiceras. En seriös klinik ska kunna svara på dina frågor på ett tillfredställande sätt.

Tack Elin Maria!

Som alltid är det viktigt att välja en seriös klinik som har ditt välmående som högsta prioritet. Kolla gärna in Dagens Estetiks Checklistor för att säkerställa att din utvalda klinik håller måttet.

Dela med dig av den här artikeln!

Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation: ”En balanserad reglering av laserbranschen behövs”.

KLINIK|

Idag kan vem som helst köpa en avancerad lasermaskin och utföra behandlingar, något som kan få ödesdigra konsekvenser. Allt fler engagerar sig i frågan för att säkerställa att branschen leverera säkra, effektiva och patientsäkra behandlingar. Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR, har valt att starta en arbetsgrupp med fokus på ett utvecklat regelverk. 

Plastikkirurgi och trygg narkos

KLINIK|

Att göra grundlig research gällande sin plastikkirurg känns (förhoppningsvis) som en självklarhet. Men vad vet du om resterande personal som ska ta hand om dig före, under och efter ditt ingrepp? Kan du exempelvis vara trygg i vetskapen om att behörig narkospersonal finns på plats när du ska sövas? Vi lämnar över ordet till Institutet för Medicinsk Rätt AB och Ulf H Fröberg, VD och chefsjurist samt Lovisa Kronsporre, jurist.