Rätt retinol i EU

EU förändrar reglerna för retinol! Så påverkar det din hudvård

Av: Elin Fagerberg

Är det här slutet för det revolutionerande retinolet? EU-kommissionen har nya regler på gång för ett av hudvårdens mest populära ämnen.

Retinol är en typ av vitamin A som har flera olika egenskaper och ofta kommer som olika derivat. Eftersom retinoider kan ge otroliga resultat på bland annat fina linjer, spänst, pigmenteringar och hudstruktur har ämnet blivit väldigt populärt inom hudvård det senaste decenniet. De flesta varumärken har minst en produkt med någon form av retinoid i och det finns även märken som bygger de flesta av sina produkter på retinoider.

Sofia Bodare, utredare på Läkemedelsverket.

Sofia Bodare arbetar som utredare på Läkemedelsverket och berättar att EU-kommissionens nya beslut innebär att tre retinoider omfattas av villkor för att få användas i kosmetiska produkter. Det gäller retinol, retinylpalmitat och retinylacetat. De nya haltbegränsningarna innebär att halten för de tre retinoiderna inte får överstiga vissa gränsvärden.

– Utöver de kommande haltbegränsningarna behöver även produkterna märkas med en obligatorisk varningstext om att produkten innehåller vitamin A och att man ska tänka på sitt totala intag, berättar Sofia.

Varför varna?

Anledningen till beslutet är att det kan vara skadligt för kroppen att få i sig för stora mängder av vitamin A. Främst för gravida kvinnor. Det kroppen kan ta upp av vitaminet via huden är förmodligen väldigt lite eftersom huden fungerar som en skyddande barriär och inte kan ta upp allt du smörjer in den med. Men eftersom ämnet har väldigt små partiklar kan det ta sig lite längre ner i huden än andra ingredienser. Det är en av orsakerna till att retinoider ger ett så pass bra resultat på huden.

Peter Jansson, regulatoriskt ansvarig för kosmetiska produkter på branschorganisation KTF – Kemisk Tekniska Företagen.

Peter Jansson arbetar som regulatoriskt ansvarig för kosmetiska produkter på branschorganisation KTF – Kemisk Tekniska Företagen. Han berättar att alla kosmetiska produkter har generella krav om dokumenterad säkerhet. Det gäller oavsett ingredienser.

– Vitamin A i hudkrämer har troligen en maximal halt då en produkt är säker, och det är en sådan nivå inklusive säkerhetsmarginal som EU-kommissionen har haft i uppdrag att sätta, med hjälp av sin oberoende vetenskapliga kommitté, SCCS, berättar Peter.

Till skillnad från läkemedel får kosmetiska produkter inte ha kalkylerade biverkningar utan ska vara säkra vid normal och förutsebar användning. Du ska kunna använda ditt retinolserum utan att vara rädd för att få i dig för mycket vitamin A.

Läkemedel som är hudvårdande kan således ha högre halt av retinoider eftersom biverkningar tillåts. Dessa har förstås en annan nivå av effekt, men kan alltså samtidigt tillåta kalkylerade biverkningar, förklarar Peter.

Vad innebär beslutet?

Peter tror att beslutet förmodligen inte kommer ha så stora konsekvenser för dig som användare, men nämner samtidigt att det kan bli förvirring eftersom märkningskravet är tänkt att upplysa om att dessa tre ämnen som begränsas, inklusive retinol, även kan fås via livsmedel som till exempel morot.

– Det finns som bekant en daglig rekommenderad dos av vitamin A, men det kan som sagt bli svårt för gemene konsument att väga de olika källorna av vitaminet, menar Peter.

Sofia Bodare berättar att Läkemedelsverket regelbundet utreder produkter med retinoider i, men att det främst har handlat om användare som har fått olika hudirritationer. Läkemedelsverket har deltagit i beslutsprocessen kring de nya reglerna på EU-nivå och ser positivt på beslutet. Men det kommer dröja innan regelverket börjar gälla. Först ska beslutet publiceras.

– Därefter gäller en övergångsperiod på 18 månader tills nya produkter som sätts på marknaden måste följa reglerna och 36 månader tills alla produkter på marknaden måste vara anpassade. Det innebär alltså att reglerna kommer gälla fullt ut omkring våren 2027. I praktiken ser vi dock att många produkter på marknaden redan möter de kommande haltbegränsningarna, säger Sofia.

 

Så behöver du sluta med dina retinolprodukter? Troligen kan du fortsätta använda dem precis som innan. De flesta produkter ligger redan under de nya haltbegränsningarna i innehåll av retinoider. Men kanske får vi också vänja oss vid mildare retinolprodukter som ger långsammare men mer säkra resultat.

 

Snabbfakta!

Olika typer av retinoider har varierande förmåga att omvandlas till vitamin A i huden. De gör dem olika starka. För att kunna få fram en rättvis haltbegränsning har det tagits fram begreppet retinolekvivalens som räknar om halten av retinylpalmitat och retinylacetat till motsvarande halt av retinol. Med de nya begränsningarna kommer kroppskrämer få innehålla max 0.05 % av retinolekvivalenter och övriga produkter som till exempel ansiktskräm får innehålla max 0,3 % av retinolekvivalenter.
Låter det krångligt? Vilken tur att du som konsument i Sverige är skyddad och kan lita på produkter som säljs hos seriösa aktörer.

Dela med dig av den här artikeln!

Före och efter plastik – tänk på det här!

KLINIK|

Resan till det perfekta resultatet av din plastikoperation både startar och slutar på hemmaplan. När du väl bestämt dig för vilken typ av ingrepp du ska göra, hittat en kirurg och klinik som du litar på och fått datumet i handen är det dags att börja förbereda sig.

”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen

KLINIK|

Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.

IVOs granskning visar på allvarliga brister inom estetisk kirurgi

KLINIK, UPDATE|

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, inledde sin granskning av estetiska verksamheter under 2022 och förra våren kunde vi rapportera om de allvarliga brister som framkommit. Bland annat handlade det om avsaknad av legitimation och otillräcklig hygien. Hösten 2023 inleddes även tillsyn av kirurgiska kliniker och i IVOs årsrapport larmas nu om brister som kan utgöra en allvarlig fara för patientsäkerheten. Vi har pratat med enhetschef Göran Olsson som berättar mer.

Manlig hudvård i fokus

KLINIK|

Vad är det egentligen som skiljer mellan mäns och kvinnors hud och hur får du som man den bästa hudvårdsrutinen? Dagens Estetiks reporter och tillika hudterapeuten Elin Fagerberg reder ut eventuella oklarheter.

”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen

KLINIK|

Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.

Tappade rumpan efter 40!

FRÅGA EXPERTEN KROPPSPLASTIK|

Många män upplever att de förlorar volym och form på rumpan i takt med att åren går. Vår expert på kroppsplastik, dr Thomas Jonsson, berättar allt om möjliga åtgärder, eventuella risker och varför det är viktigt att välja en kirurg med insikt i de viktiga skillnaderna mellan mäns och kvinnors estetiska mål beträffande rumpans form.