
Hudläkarna dr Brenda och dr Tore i Riksdagen
”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen
Av: Anna-Stina Stenbäck
Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.
Att investera i en lasermaskin kräver inget tillstånd och utrustningen kan lätt beställas på nätet, inte minst från utländska hemsidor. Detta har lett till att oseriösa aktörer har fått möjlighet att etablera sig på marknaden, något som hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen ställer sig skarpt kritiska till.
– Problemet är att man utan kontroll och relevant utbildning kan börja behandla med högintensiv laser. Utbudet är enormt och i princip vem som helst kan öppna en salong i sin källare för att skaffa sig en extra inkomst. Det här kan få fruktansvärda konsekvenser, menar dr Brenda.
Det är framför allt bristen på regleringar som Brenda Silva och Tore Nilsen reagerar på. Under flera års tid har de kämpat för att frågan ska tas upp på dagordningen och nyligen var de inbjudna till en expertlunch i Stockholm, där de presenterade sina synpunkter för riksdagspolitiker. Även representanter från Strålskyddsmyndigheten deltog och de menar båda att deras förslag togs väl emot.
– Det finns många jobb som kräver lång utbildning och som sedan är ordentligt reglerade, men vem som helst kan behandla med laser. Det är inget annat än skrämmande, säger dr Tore.
Så vad handlar det här om egentligen? Att behandla hudåkommor och ta bort hår med hjälp av laser är effektivt, och det finns många fördelar för dig som vänder dig till en specialist. Tekniken går ständigt framåt och i rätt händer kan laser ge fantastiska resultat. Samtidigt kan exempelvis en felaktig inställning ge svåra brännskador och fel våglängd ge ökad hårväxt där syftet var att bli hårfri.
– Framför allt är vi rädda för att en hudtumör misstas för en ofarlig skönhetsfläck, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Undersökning, teknik och erfarenhet är helt avgörande för att resultatet ska bli rätt. Vet behandlaren inte heller vad den sysslar med kan det uppkomma skador som måste behandlas på plats. Behandlas en fläck som sedan visar sig vara elakartad kan det leda till att cancern hunnit sprida sig innan sjukvården upptäcker den. Det är så viktigt att du som patient är påläst och bara vänder dig till en behandlare med kunskap och erfarenhet, förklarar dr Brenda.
Sedan 2021 är det IVO som har tillsynsansvar för estetiska behandlingar och i lagen regleras numer vem som får utföra injektion med filler. Däremot lyder inte laserbehandlingar under denna myndighet. Det enda kravet som finns i nuläget är att man ska följa Strålskyddsmyndighetens förordningar bland annat genom att bära skyddsglasögon och inte behandla med laser i direkt anslutning till patientens ögon. Brenda och Tore menar att detta har lett till en ohejdat växande svart marknad där säkerheten är starkt eftersatt. Vidare pekar de på att mörkertalet troligtvis är stort då det kan finnas en skam i att ha vänt sig till en oseriös klinik.
– Då framkommer det inte innan patienten måste söka sig till vården. Väntetiderna på vårdcentraler är långa och kunskapen om biverkningar av kosmetiska laserbehandlingar är där oftast låg – en remiss till en hudläkare tar i sin tur lång tid. Vi måste göra något för att stoppa det här. Visst kan kliniker tvingas att stänga ned, men så länge regleringar saknas så dyker den bara upp på ett nytt ställe, säger dr Tore.
I Danmark ställs långt mycket högre krav på behandlare, något som de båda hudläkarna ser som en självklarhet. Förhoppningen är nu att deras envisa arbete ska leda till något konkret.
– I Danmark har man valt att stå upp för patienten, här är vi i stället för måna om att alla ska ha rätt att jobba med vad de vill – det är knappast så att det är mindre risker i Sverige än i Danmark, menar dr Tore.
– Vi kan argumentera för det här i all evighet, men nu måste snart något göras, tycker dr Brenda och dr Tore.
Dela med dig av den här artikeln!
Vad vet du om Nefertitilyftet?
Knivskarp käklinje, lång hals och mer definierade kindben – helt utan kirurgiska ingrepp. Vad det på sociala medier så omtalade Nefertitilyftet kan åstadkomma, är det många som är ute efter. Men hur går det egentligen till?
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Dagbok från TD ABS – en exklusiv titt på framtidens kroppsplastik
TD ABS – Total Definer: Advanced Body Sculpting, är en framstående internationell konferens inom plastikkirurgi. Thomas Jonsson och Johan Thorfinn, två av Sveriges främsta plastikkirurger inom kroppsplastik, var på plats i Colombia.
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fortsatt svajigt på flera svenska kliniker – uppföljning gör att IVO stänger verksamheter
IVOs uppföljning bjuder på både ris och ros: oseriösa aktörer som hittar kryphål, konsumenter som är mindre lättlurade och IVO som flaggar för utökade befogenheter. Dagens Estetik har tagit reda på allt…
Looksmaxing: Metoderna som verkligen fungerar – och de som kan vara farliga…
Looksmaxing har blivit ett allt mer omtalat fenomen bland unga män, där jakten på ett "looksmaxat" utseende sträcker sig från enkla skönhetsrutiner till riskfyllda ingrepp. Dr Hamid Natghian, biträdande överläkare och plastikkirurg, ser en växande trend där fler män söker sig till plastikkirurgi för att uppnå sina estetiska ideal.
Grundkurs i: Peptider
Pigg på peptider? Att peptider florerat i sociala medier, i salonger och i snacket oss skönhetsentusiaster emellan är knappast en nyhet. Men vad är egentligen grejen?
Kompensation efter misslyckad plastik
Hur många korrigeringar krävs innan man har rätt att häva köpet av en plastikoperation? Vår expert på juridik, advokat Camilla Rosén, vet svaret!
Ny bioteknik kan öka effekten av kosmetiska produkter
Effektivare hudvård med hjälp av små taggiga mikrosfärer? Vi har pratat med snillet bakom biotekniken.
Rätt tid för Sculptra?
Hej, här kommer en Sculptra-fråga! Är sculptra och liknande samma sak som filler gällande innehåll? Om man blir missnöjd, kan man ta bort det? Vilken ålder kan man börja? Om man börjar tidigt (20-år) kan [...]