Är hairline lowering något för dig?
För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedre del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.
Av: Kristina Bate Holmberg
Först och främst, vad är en hairline lowering- operation? Proceduren, som ibland även kallas HALO eller Forehead reduction är ett kirurgiskt ingrepp för dig som vill korta en hög panna genom att flytta hårfästet längre ner i ansiktet – alltså minska avståndet mellan hårfäste och ögonbryn. Operationen är en så kallad lågrisk-operation där risken för komplikationer är väldigt liten. Majoriteten av alla som genomgår ingreppet blir nöjda med det permanenta resultatet.
För att veta om du är en passande kandidat är det en god idé att både fundera på vad du är ute efter för resultat, och hur din släkts hårhistoria ser ut – med andra ord, se om det finns anlag för håravfall eller tunnhårighet, och om högt hårfäste finns i familjen.
Innan någon operation är aktuell går du tillsammans med din läkare igenom vad du vill uppnå för resultat och vad du har för hårhistoria.
Hur går operationen till?
- Innan ingreppet bestämmer du och din plastikkirurg var det nya hårfästet ska ta vid, varpå det markeras med en penna.
- Du som ska genomgå operationen får alltid någon typ av anestesi – det vill säga lokalbedövning eller narkos. Under själva operationen kommer kirurgen att lägga ett snitt för att sedan flytta fram den hårbärande skalpen mellan en och tre centimeter. Om behovet finns kommer överflödig vävnad att tas bort, varefter snittet sys ihop.
- Operationen tar i normala fall mellan två och tre timmar. Fullständig återhämtning och färdigt resultat uppnås mellan åtta och tolv månader efter operationen.
För vem är hairline lowering lämpligt?
- Mönsterkandidaten är en kvinna (eftersom nio av tio män drabbas av ärftligt håravfall) med högt hårfäste och tjockt hår, speciellt längs med hårfästet.
- Du ska inte ha håravfall och helst inte ha tunnhårighet i släkten.
- Tyvärr är operationen inte det bästa alternativet för någon som drabbats eller riskerar att drabbas av manligt håravfall eller androgen alopeci, eftersom hårets vandring bakåt gör att ärret blir synligt.
Fördelar?
- Resultatet blir permanent och håller livet ut.
- Operationen går snabbt – mellan en och tre timmar.
- Färdigt resultat uppnås på bara åtta till tolv månader.
Nackdelar?
- Du får ett bestående ärr vid hårfästet – men med en duktig kirurg blir detta ytterst diskret.
- Du kan inte sänka hårfästet på sidorna, hairline lowering har bara effekt på hårfästet över pannan.
- Sänkningen är begränsad till mellan en och tre centimeter
- Ingreppet förbättrar inte hårets täthet/tjockhet – det kan du bara åtgärda med hjälp av kompletterande hårtransplantation.
Bra att tänka på!
- Som alltid när man lägger sig på operationsbordet medföljer en viss risk för komplikationer. Vänd dig därför alltid till en kvalificerad plastikkirurg med dokumenterad erfarenhet av ingreppet.
- Var extra skonsamt mot håret tills du är helt återställd efter operationen – undvik att dra i håret, föna håret eller ha en stram hästsvans.
- Var så frisk som möjligt innan och vid operationen. Med en infektion som exempelvis en förkylning eller magsjuka ökar risken för komplikationer och onödigt utdragen läketid.
Hairline lowering är ett fantastiskt sätt att skapa balans i ansiktet för dig som känner att pannan är för dominant. Operationen går snabbt och tiden för återhämtningen är kort. Resultatet blir bestående och majoriteten av dem som genomgår operation hos en kvalificerad plastikkirurg blir nöjda med resultatet.
Med det sagt, känner du att hairline lowering vore något för dig är första steget att besöka en klinik som kommer att ge dig en personlig konsultation för att reda ut om du, ditt hår och ditt hårfäste är goda kandidater.
Ta gärna hjälp av Dagens Estetiks Checklistor när du väljer klinik!
Dela med dig av den här artikeln!
Behandling med semaglutid kan påverka huden – det här vet vi om ”the Ozempic face”
Sedan 2018 har Ozempic tagit Sverige med storm tack vare en eftertraktad bieffekt: Viktnedgång. Nu har det visat sig att läkemedlet kan ha andra, långt mindre önskvärda, effekter. Vi tittar närmre på ”The Ozempic face”.
Fortsatt svajigt på flera svenska kliniker – uppföljning gör att IVO stänger verksamheter
IVOs uppföljning bjuder på både ris och ros: oseriösa aktörer som hittar kryphål, konsumenter som är mindre lättlurade och IVO som flaggar för utökade befogenheter. Dagens Estetik har tagit reda på allt…
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Falska fillers på svenska kliniker? Så här säger IVO, Läkemedelsverket och Tullverket…
Är dina fillers säkra? Förfalskade produkter cirkulerar på den svenska marknaden, något som gör att myndigheter manar konsumenterna att vara på sin vakt. Vi har tagit reda på allt du behöver veta för att din nästa injektion ska vara ”the real deal”…
Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation: ”En balanserad reglering av laserbranschen behövs”.
Idag kan vem som helst köpa en avancerad lasermaskin och utföra behandlingar, något som kan få ödesdigra konsekvenser. Allt fler engagerar sig i frågan för att säkerställa att branschen leverera säkra, effektiva och patientsäkra behandlingar. Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR, har valt att starta en arbetsgrupp med fokus på ett utvecklat regelverk.
Plastikkirurgi och trygg narkos
Att göra grundlig research gällande sin plastikkirurg känns (förhoppningsvis) som en självklarhet. Men vad vet du om resterande personal som ska ta hand om dig före, under och efter ditt ingrepp? Kan du exempelvis vara trygg i vetskapen om att behörig narkospersonal finns på plats när du ska sövas? Vi lämnar över ordet till Institutet för Medicinsk Rätt AB och Ulf H Fröberg, VD och chefsjurist samt Lovisa Kronsporre, jurist.
Fortsatt svajigt på flera svenska kliniker – uppföljning gör att IVO stänger verksamheter
IVOs uppföljning bjuder på både ris och ros: oseriösa aktörer som hittar kryphål, konsumenter som är mindre lättlurade och IVO som flaggar för utökade befogenheter. Dagens Estetik har tagit reda på allt…
Allt om pigmenteringar och hur du får bort dem
Plötsligt dyker de upp som mörkare fläckar eller prickar på olika delar av kroppen. De kan se ut som stora platta fläckar, flammiga mörka förändringar eller som små lokala prickar. Vi pratar om pigmenteringar. Men vilka behandlingar kan du egentligen göra för att minska dem?
Svensk forskningsstudie undersöker vitaminer i hudvård
De flesta av oss adderar någon form av vitamin i vår hudvårdsrutin. Vitamin C, E, eller kanske niacinamid. Men hur bra verkan har de egentligen på huden? Ett svenskt forskarteam undersöker saken på detaljnivå.
Snarkningar och näsplastik
Kan en borttagen näspuckel påverka en tät näsa och kanske till och med reducera snarkningar? Vår expert på ansiktsplastik, dr Hamid Natghian, vet svaret!
Hur påverkas amning efter en fettransplantation?
Implantat eller fettransplantation? Vår expert på Mommy Makeover dr Johan Thorfinn reder ut och förklarar.