sänka pannan?

Är hairline lowering något för dig?

För att få ett mer harmoniskt ansikte, skapa jämvikt mellan ansiktets övre, mellersta och nedre del, samt få ett mer balanserat hårfäste väljer allt fler att genomgå en hairline lowering-operation. Men hur går processen egentligen till? För vem är det lämpligt, och vad bör du tänka på? Vi förklarar och reder ut.

Av: Kristina Bate Holmberg

Först och främst, vad är en hairline lowering- operation? Proceduren, som ibland även kallas HALO eller Forehead reduction är ett kirurgiskt ingrepp för dig som vill korta en hög panna genom att flytta hårfästet längre ner i ansiktet – alltså minska avståndet mellan hårfäste och ögonbryn. Operationen är en så kallad lågrisk-operation där risken för komplikationer är väldigt liten. Majoriteten av alla som genomgår ingreppet blir nöjda med det permanenta resultatet.

För att veta om du är en passande kandidat är det en god idé att både fundera på vad du är ute efter för resultat, och hur din släkts hårhistoria ser ut – med andra ord, se om det finns anlag för håravfall eller tunnhårighet, och om högt hårfäste finns i familjen.

Innan någon operation är aktuell går du tillsammans med din läkare igenom vad du vill uppnå för resultat och vad du har för hårhistoria.

Hur går operationen till?

 • Innan ingreppet bestämmer du och din plastikkirurg var det nya hårfästet ska ta vid, varpå det markeras med en penna.
 • Du som ska genomgå operationen får alltid någon typ av anestesi – det vill säga lokalbedövning eller narkos. Under själva operationen kommer kirurgen att lägga ett snitt för att sedan flytta fram den hårbärande skalpen mellan en och tre centimeter. Om behovet finns kommer överflödig vävnad att tas bort, varefter snittet sys ihop.
 • Operationen tar i normala fall mellan två och tre timmar. Fullständig återhämtning och färdigt resultat uppnås mellan åtta och tolv månader efter operationen.

För vem är hairline lowering lämpligt?

 • Mönsterkandidaten är en kvinna (eftersom nio av tio män drabbas av ärftligt håravfall) med högt hårfäste och tjockt hår, speciellt längs med hårfästet.
 • Du ska inte ha håravfall och helst inte ha tunnhårighet i släkten.
 • Tyvärr är operationen inte det bästa alternativet för någon som drabbats eller riskerar att drabbas av manligt håravfall eller androgen alopeci, eftersom hårets vandring bakåt gör att ärret blir synligt.

Fördelar?

 • Resultatet blir permanent och håller livet ut.
 • Operationen går snabbt – mellan en och tre timmar.
 • Färdigt resultat uppnås på bara åtta till tolv månader.

Nackdelar?

 • Du får ett bestående ärr vid hårfästet – men med en duktig kirurg blir detta ytterst diskret.
 • Du kan inte sänka hårfästet på sidorna, hairline lowering har bara effekt på hårfästet över pannan.
 • Sänkningen är begränsad till mellan en och tre centimeter
 • Ingreppet förbättrar inte hårets täthet/tjockhet – det kan du bara åtgärda med hjälp av kompletterande hårtransplantation.

Bra att tänka på!  

 • Som alltid när man lägger sig på operationsbordet medföljer en viss risk för komplikationer. Vänd dig därför alltid till en kvalificerad plastikkirurg med dokumenterad erfarenhet av ingreppet.
 • Var extra skonsamt mot håret tills du är helt återställd efter operationen – undvik att dra i håret, föna håret eller ha en stram hästsvans.
 • Var så frisk som möjligt innan och vid operationen. Med en infektion som exempelvis en förkylning eller magsjuka ökar risken för komplikationer och onödigt utdragen läketid.

Hairline lowering är ett fantastiskt sätt att skapa balans i ansiktet för dig som känner att pannan är för dominant. Operationen går snabbt och tiden för återhämtningen är kort. Resultatet blir bestående och majoriteten av dem som genomgår operation hos en kvalificerad plastikkirurg blir nöjda med resultatet.

Med det sagt, känner du att hairline lowering vore något för dig är första steget att besöka en klinik som kommer att ge dig en personlig konsultation för att reda ut om du, ditt hår och ditt hårfäste är goda kandidater.

Ta gärna hjälp av Dagens Estetiks Checklistor när du väljer klinik!

Dela med dig av den här artikeln!

Före och efter plastik – tänk på det här!

KLINIK|

Resan till det perfekta resultatet av din plastikoperation både startar och slutar på hemmaplan. När du väl bestämt dig för vilken typ av ingrepp du ska göra, hittat en kirurg och klinik som du litar på och fått datumet i handen är det dags att börja förbereda sig.

”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen

KLINIK|

Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.

IVOs granskning visar på allvarliga brister inom estetisk kirurgi

KLINIK, UPDATE|

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, inledde sin granskning av estetiska verksamheter under 2022 och förra våren kunde vi rapportera om de allvarliga brister som framkommit. Bland annat handlade det om avsaknad av legitimation och otillräcklig hygien. Hösten 2023 inleddes även tillsyn av kirurgiska kliniker och i IVOs årsrapport larmas nu om brister som kan utgöra en allvarlig fara för patientsäkerheten. Vi har pratat med enhetschef Göran Olsson som berättar mer.

Manlig hudvård i fokus

KLINIK|

Vad är det egentligen som skiljer mellan mäns och kvinnors hud och hur får du som man den bästa hudvårdsrutinen? Dagens Estetiks reporter och tillika hudterapeuten Elin Fagerberg reder ut eventuella oklarheter.

”En oreglerad laserbransch är en fara för konsumenten” – Hudläkarna dr Brenda Silva och dr Tore Nilsen lyfter frågan i riksdagen

KLINIK|

Idag kan vem som helst beställa en lasermaskin och använda den för olika typer av hudbehandlingar, men att det varken krävs utbildning eller medicinsk erfarenhet kan få stora konsekvenser. Det menar hudläkarna Brenda Silva och Tore Nilsen som spenderar mycket tid åt att uppmärksamma frågan. Nu hoppas de på att få gehör från riksdagspolitikerna och på sikt få till en ny lagstiftning som reglerar branschen.

Tappade rumpan efter 40!

FRÅGA EXPERTEN KROPPSPLASTIK|

Många män upplever att de förlorar volym och form på rumpan i takt med att åren går. Vår expert på kroppsplastik, dr Thomas Jonsson, berättar allt om möjliga åtgärder, eventuella risker och varför det är viktigt att välja en kirurg med insikt i de viktiga skillnaderna mellan mäns och kvinnors estetiska mål beträffande rumpans form.